Sfântul Agapie de la Colciu ‒ drumul spre sfințenie

Documentar

Sfântul Agapie de la Colciu ‒ drumul spre sfințenie

    • Sfântul Agapie de la Colciu
      Sfântul Agapie de la Colciu ‒ drumul spre sfințenie

      Sfântul Agapie de la Colciu ‒ drumul spre sfințenie

Luat în robie de către turci, Sfântul Agapie a fost eliberat în chip minunat de către Maica Domnului și înapoiat starețului său. Văzându-l în Sfântul Munte, bătrânul l-a certat aspru pentru că i-a părăsit în acest fel pe stăpânii lui și l-a trimis înapoi. Ascultând întocmai, Sfântul Agapie a mers la musulmani și, auzind aceștia cele povestite, s-au întors cu el în Sfântul Munte, călugărindu-se toți.

Viețuind în secolul al XVIII-lea, alături de starețul său, în chilia „Sfânta Treime” a schitului athonit Colciu, Sfântul Agapie a fost luat în robie de către pirații turci, în urma unei incursiuni. Vreme de 12 ani a slujit stăpânilor săi musulmani precum Îi slujea lui Dumnezeu, așa că avea cea mai multă îngăduință din partea lor. Într-o zi, a fost eliberat în chip minunat de către Maica Domnului și adus înapoi la starețul său.

Văzându-l în Sfântul Munte, bătrânul l-a certat aspru pentru că își părăsise în acel fel stăpânii și l-a trimis înapoi la turci. Fără să se împotrivească sau să cârtească, ucenicul a ascultat întocmai, așa încât, ajuns înapoi la turc, acesta s-a minunat de cele povestite și împreună cu toată familia sa a cerut să știe mai multe despre Dumnezeu.

Dragostea pe care i-o purta Sfântul Agapie Domnului i-a cuprins și pe musulmani, încât sfântul s-a întors din nou la starețul său, dar de această dată cu tot cu stăpânul lui turc și cei doi fii ai săi, rămânând cu toții în Sfântul Munte, ca monahi, până la cea din urmă suflare.