Sfinții îngeri sunt icoane ale sfințeniei și dreptății lui Dumnezeu
Sfinții îngeri reflectă slava lui Dumnezeu și o vestesc oamenilor. Aceștia sunt icoane ale sfințeniei, dreptății și bunătății Lui.
Toate puterile cerești au fost create spre a fi în comuniune cu Dumnezeu. Primul înger care a căzut din treapta sa a fost Lucifer. Acesta a căzut din slava în care se afla din cauza mândriei sale.
Lucifer era atât de frumos întru slava sa încât s-a îndrăgostit de propria lui frumusețe. Prin aceasta s-a mândrit cât este el de luminos și inteligent. Această mândrie de sine a făcut să își dorească să fie asemenea Creatorului. Din această pricină a pierdut lumina din el, despărțindu-se prin aceasta de Dumnezeu Creatorul.
Diferențierea de stări duhovnicești ale sfinților îngeri ne arată că sfințenia se obține treptat. Serafimii au acest privilegiu dat de Dumnezeu de a fi cel mai aproape de El. La rândul lor, aceștia trebuie să împărtășească darurile primite cu cetele îngerești care urmează. Prin aceasta se arată că ierarhia cerească este una a împărtășirii și a dăruirii.
Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii, spune Patriarhul României, sunt ființele spirituale cele mai apropiate de oameni. Între Sfinții Arhangheli, Sfinții Părinți au distins șapte nume diferite: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Toți au nume purtătoare de Dumnezeu. Ei vestesc prezența și lucrarea Harului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Cei mai cunoscuți sunt Mihail și Gavriil. Mihail este numit în acatistul sfinților arhangheli slujitor al legii, iar Gavriil este caracterizat ca înger al darului.
Sursa: basilica.ro
(Fragment din predica Părintelui Patriarh Daniel, rostită în data de 8 noiembrie 2017 - Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, la Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Bucureşti )
Un pas către eternitate
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro