Sfinții Mucenici Timotei și Mavra ‒ drumul spre sfințenie

Vieţile Sfinţilor

Sfinții Mucenici Timotei și Mavra ‒ drumul spre sfințenie

    • Sfinții Mucenici Timotei și Mavra ‒ drumul spre sfințenie
      Sfinții Mucenici Timotei și Mavra ‒ drumul spre sfințenie

      Sfinții Mucenici Timotei și Mavra ‒ drumul spre sfințenie

Căsătoriți abia de 20 de zile și aduși la judecată pentru credința lor, cei doi sfinți au fost îndelung chinuiți și, în cele din urmă, răstigniți, rugându-se vreme de zece zile atârnați pe cruce, ca să ajungă sufletele lor la Domnul.

Pe vremea când împăratul păgân Dioclețian dăduse poruncă să fie chinuiți și uciși creștinii care nu se lepădau de credința lor, a fost adus la judecată Sfântul Timotei. Citeț bisericesc, căsătorit abia de 20 de zile cu Sfânta Mavra, acesta nu a dorit să jertfească idolilor, mâniindu-l pe ighemon. Atunci au început chinurile, căci din pricina a două fiare înroșite în foc și înfipte în urechile sale, Sfântul Timotei a surzit și a orbit, iar apoi a fost spânzurat cu capul în jos, fiind atârnate de el greutăți mari, dar cuviosul nu slăbea în mărturisirea de credință.

Ighemonul a ademenit-o pe Mavra să se împodobească și să-l convingă pe soțul ei să nu o lase văduvă de tânără. Dar Sfântul Timotei, văzător cu duhul fiind, a privit cum diavolul o însoțea și a învățat-o pe aceasta să nu îi dea ascultare, ci să urmeze Domnului. Și dorind Mavra să pătimească și ea pentru Hristos, i-a fost smuls tot părul capului ei, apoi i-au fost tăiate degetele de la mâini, ba chiar a fost aruncată într-un vas cu apă clocotită, dar tânăra soție rămânea nevătămată.

În cele din urmă, cei doi soți au fost răstigniți față în față, rămânând pe cruce vreme de încă zece zile, timp în care se rugau și se încurajau unul pe altul să nu cedeze ispitelor, și astfel au urcat amândoi în Împărăția Cerurilor.