Slujire, mărturisire, dăinuire...

Prezentare de carte

Slujire, mărturisire, dăinuire...

În anul trecut a trecut aproape neobservată o prăznuire importantă: 25 de ani de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei. În cadrul proiectului sprijinit de Secretariatul General al Guvernului – Promovarea identității culturale românești din sud-estul Transilvaniei prin lucrări reprezentative – coordonat de PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, beneficiind de îngrijirea Pr. Dr. Laurențiu - Gabriel Panciu și a neobositului Dr. Ioan Lăcătușu, a apărut volumul „Slujire și mărturisire. Episcopia Ortodoxă a Covaseni și Harghitei – un sfert de veac de misiune și slujire pastorală” (Ed. Grai Românesc, Miercurea Ciuc, 2020, 525 pg.).

Dispunem, astfel, de un veritabil muzeu de cuvinte mărturisitoare, decente prin scriitură și ton, prin idee și bibliografie. Volumul este rodul unei întâlniri de suflet care marca Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita – cu acțiuni itinerante de mare frumusețe – și care aveau să culmineze cu activitatea legată de Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație (ediția a XXV-a, 26-27 septembrie 2019). Nu putem să redăm dimensiunea integrativă a volumului. Sunt lucrările a 80 de cercetători, profesori universitari, preoți, studenți, sociologi, teologi, muzeografi, arhiviști, profesori și scriitori ori jurnaliști, oameni plin de bucuria punerii în valoare a uitatei regiuni românești, integrați în marea familie a iubirii de neam și țară. Fără să insistăm în prezentare – o fac PS Andrei în cuvântul de deschidere al volumului (Episcopia Covasnei și Harghitei. 25 de ani hărnicie și jertfelnicie, pp. 5-7) și editorii-coordonatori (Cuvânt lămuritor, pp. 8-20). Apoi volumul este unul omagial și istoric, deopotrivă.

Se împarte în mai multe capitole: Capitolul I: Mesaje la ceas aniversar (deschise, firesc, de mesajul PF Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române continuate cu alte minunate cuvinte de bucurie și încurajare, pp. 23-62); Capitolul II: Episcopia Covasnei și Harghitei – 25 de ani de la înființare (pp. 63- 120); Capitolul III: Ierarhi pe calea slujirii pastorale: ÎPS Ioan, azi Mitropolit al Banatului, și PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei (pp. 121-180); Capitolul IV: Episcopia ortodoxă a Covasnei și Harghitei și misiunea ei în asigurarea dăinuirii și afirmării spiritualității ortodoxe și identității românești din arcul intracarpatic (pp.181- 280); Capitolul V: Pagini din istoria Bisericii Ortodoxe din Eparhia Covasnei și Harghitei (pp. 281- 408) și Capitolul VI  care asigură prin ilustrații (pp. 409-516) o iconologie specială acestui minunat volum.

Personal consider efortul editorial binevenit și elocvent conduitei demne și pline de echilibru a corpului preoțesc și profesoral, al intelectualilor și păstrătorilor de cultură dintr-o zonă prea ades uitată inclusiv de noi, cei care uităm des că acolo se păstrează chivotul de aur al rezistenței românești prin pace și cultura creștină a iubirii.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: