Cum să ne îngrijim pielea în anotimpul rece?

Stil de viaţă

Cum să ne îngrijim pielea în anotimpul rece?

    • Cum să ne îngrijim pielea în anotimpul rece?
      Cum să ne îngrijim pielea în anotimpul rece?

      Cum să ne îngrijim pielea în anotimpul rece?

Dr. Elena Crihan, medic specialist Dermatovenerologie în cadrul Policlinicii Providența, ne recomandă cum să avem grijă de pielea noastră în sezonul rece, atât pentru a o păstra frumoasă, cât și pentru a evita dezvoltarea unor afecțiuni.

Chiar dacă iarna este plină de bucuria cadourilor și de joacă în mijlocul fulgilor de nea, pentru pielea noastră poate fi o perioadă dificilă, întrucât este necesară o îngrijire aparte. Cel mai superficial strat al pielii, stratul cornos, este cel care ne apără de intemperii (evaporarea apei, pierderea hidratării) și este primul afectat în lunile de iarnă. Persoanele care au nevoie să fie și mai atente sunt cele care suferă de rozacee, eczemă și psoriazis, întrucât leziunile devin și mai uscate și pruriginoase.

Dar chiar dacă în general aveți o piele sănătoasă, fără probleme particulare, în anotimpul rece cu siguranță toată lumea se confruntă cu deshidratarea și/sau iritarea pielii. Pe de altă parte, iarna este anotimpul cel mai potrivit pentru a repara pielea agresată de soare în timpul verii (pete, riduri) prin creme utilizate acasă sau tratamente dermatologice: peeling-uri chimice, dermabraziuni, injectări de acid hialuronic, tratamente laser.

Până să consultați medicul dermatolog cu privire la tratamentul de care ați avea nevoie în aceste luni reci, vă transmitem câteva recomandări pentru acasă:

  1. Alegeți creme emoliente mai grase, mai onctuoase, pentru anotimpul rece care conțin uree, acid lactic, acid hialuronic (absorb apa), ceramide (care simulează lipidele pielii).

  2. Băile și dușurile fierbinți ne fac să ne simțim bine iarna, dar tocmai apa fierbinte îndepărtează uleiurile naturale, protectoare de pe suprafața pielii și o usucă suplimentar. Este de droit măcar atunci când ne spălăm pe mâini să evităm apa fierbinte.

  3. Cremele de duș sunt de preferat gelurilor, datorită compoziției mai cremoase.

  4. O dată pe săptămână utilizarea unei creme de duș cu particule exfoliante contribuie la îndepărtarea celulelor moarte și la absorbția mai bună a cremelor hidratante.

  5. Părul suferă și el în timpul iernii. Îl puteti proteja cu căciuli atunci când ieșiți din casă și încercați să utilizați o dată pe săptămână o mască hrănitoare pentru păr.

  6. Buzele trebuie să fie protejate cu balsam de buze. Evitați să umeziți buzele când sunteți afară.

  7. Nu uitați de fotoprotecție! Chiar și iarna razele ultraviolete ajung pe pielea noastră și efectele sunt la fel de dăunătoare, dacă nu chiar mai mari, dacă sunt reflectate de zăpadă.

  8. Consumați alimente sănătoase! Aveți grijă să vă suplimentați dieta cu Vitamina C, Zinc și Omega 3. O alimentatie echilibrată va menține pielea frumoasă.

  9. La deshidratarea pielii contribuie scăderea umidității prin încălzirea excesivă a locuințelor. Umidificatoarele pot fi utile!

*Dr. Elena Crihan este medic specialist Dermatovenerologie la Policlinica Providența, are program de luni până vineri și poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon: 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.