Tinctura de sunătoare acţionează eficient în ulcerul gastric
În ce boli este recomandată sunătoarea şi sub ce forme de preparare?
Sunătoarea sau pojarniţa, cum mai este cunoscută în popor, are efecte antiulceroase, antidiareice, colagoge, coleretice; expectorante şi febrifuge; aperitive şi de stimulare a digestiei; antiinflamatoare şi cicatrizante hepatic; vasodilatatoare şi hipotensoare; antidepresive şi antinevralgice; astrigente; antibiotice, calmante în dureri.
Poate fi administrată sub diverse forme: infuzie dintr-o lingură herba uscată şi mărunţită la 200 ml apă clocotită; se infuzează în vas acoperit timp de 10 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri pe zi, prin înghiţituri rare, după fiecare masă, având efecte în colite cronice, enterocolite, boli de ficat şi vezică biliară, diaree.
Pentru acţiunea antidepresivă, cura durează 2-3 luni, efectul instalându-se după 3 săptămâni de tratament; infuzie concentrată dintr-un amestec de sunătoare, coada-şoricelului, vulturică şi salvie, din care se beau 2 căni pe zi, cu indicaţii în incontinenţă urinară, impotenţă sexuală şi frigiditate (băute înainte de ora 18) sau o ceaşcă luată dimineaţa, pe nemâncate, cu efecte vermifuge; tinctura de sunătoare se prepară din 2 pumni de herba uscată la 1 litru alcool 400; se lasă la macerat 2-3 săptămâni într-o sticlă ţinută la cald, după care se strecoară şi se păstrează la rece, în sticle bine închise.
Se consumă câte 10-15 picături, de 3-4 ori pe zi, având acţiune asupra permeabilităţii vaselor sanguine. Într-o cură de minimum 21 de zile acţionează asupra afecţiunilor nervoase, mai ales în nevroze, nevrite, depresie psihică, astenie, isterie, debilitate nervoasă, insomnie, somn agitat, mers în somn (somnambulism), tulburări de vorbire.
Prin efecte antiseptice, antiinflamatoare şi astringente acţionează în diaree, colită cronică, enterocolită, congestie hepatică, hepatită cronică, gastrite, ulcer gastric şi dispepsii; maceratul din 30 g flori uscate în 500 ml alcool 400 şi o lămâie tăiată în rondele; se lasă la macerat 15 zile la loc cald, se îndulceşte după gust şi se consumă câte 2-3 păhărele pe zi în scop aperitiv şi în uşurarea digestiei; pulbere din herba uscată şi măcinală (10 g) se amestecă cu 20 g miere de albine şi se ia, dimineaţa şi seara, câte o jumătate de linguriţă, având efecte în stimularea secreţiilor biliare, boli de ficat şi colite cronice.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro