Tocană țărănească de legume cu cârnați
Preparată cu precădere în zonele rurale, această rețetă se face la ceaun și gătită la foc de lemne.
Pentru a o prepara, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 400-500 g de cârnați de porc tăiați felii cam de un deget grosime
- 500 g de cartofi tăiați cuburi
- un ardei gras mare, roșu sau 1-2 ardei kapia cărnoși, mari, tăiat cuburi
- un morcov mărișor tăiat rondele sau felii groase, pe diagonală
- 2 cepe de mărime medie tocate nu foarte mărunt
- 500-600 g de roșii de grădină bine coapte, tocate cuburi
- 3 căței de usturoi tăiați felii
- o legătură mare cu pătrunjel verde
- 2 dovlecei tăiați cuburi
- 3 linguri cu ulei
- sare, piper și boia dulce sau iute, după preferință.
În tigaia încinsă se pun uleiul și ceapa și se călesc pentru 2 minute, după care se adaugă morcovul, usturoiul, un strop de sare, unul de piper și o linguriță de boia. Se amestecă și se călește totul pentru încă 1-2 minute, după care se adaugă o cană cu apă caldă.
Când amestecul dă în clocot, se adaugă cartofii. Se adaugă apă caldă cât să acopere cartofii și se lasă la fiert pentru aproximativ 5 minute.
Se adaugă dovleceii, se lasă la fiert pentru 2-3 minute, după care se adaugă ardeiul și se lasă aproximativ 4-5 minute la fiert.
Când cartofii sunt fierți și ardeiul înmuiat, se adaugă roșiile. Se completează cu apă, dacă este nevoie.
După ce amestecul dă în clocot de 2-3 ori, se adaugă cârnații și se lasă la fiert până când amestecul scade, arătând ca o supă mai groasă.
Se potrivește de sare și piper, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și se servește.
Poftă bună!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro