Chilia Sfântul Gheorghe „Faneromenos” – Athos

Mai sus de Kareia, către Sfânta Mănăstire Vatoped, în pustia Kapsala, se află Chilia Sfântului Gheorghe „Faneromenos”.

La această chilie, în 1921 a avut loc minunea Sfântului Gheorghe, care s-a arătat tâlharilor ce veniseră să jefuiască chilia într-o noapte. În urma acestei minuni, atât chilia cât şi icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe s-au numit „Faneromenos” (cel ce s-a arătat).

La această chilie s-au nevoit șase ucenici ai lui Hagi-Gheorghe Athonitul. Mai apoi au mai venit încă doi frați în obștea lor, părinţii Pahomie și Gheorghe, devenind astfel „nepoți” ai lui Hagi-Gheorghe.

După moartea părintelui Gheorghe în anul 1982, icoana Sfântului Gheorghe a fost mutată în paraclisul Adormirii Maicii Domnului din katholikonul mănăstirii Pantocrator.

După douăzeci de ani de pustiire, la chilie s-a aşezat părintele Isaac. Cu mult curaj, dar şi cu răbdare, acesta a început restaurarea chiliei. Însă această lucrare s-a dovedit a fi peste măsură de costisitoare. Atunci părintele Isaac a curăţat livada de măslini şi de pomi fructiferi şi a mai amenajat o grădină de plante medicinale din care părintele a început a face unguente pe bază de plante, săpun, parfumuri, lichior, etc. Astfel, plata materialelor de construcţii s-a făcut din veniturile obţinute din rucodelia părintelui Isaac.

De la același autor

Ultimele din categorie