Peștera athonită a Cuviosului Antonie de la Lavra Pecerska
Peștera în care s-a nevoit Cuviosul Antonie Rusul se află mai jos de curtea bisericuței, în partea de răsărit, cu ziduri din pietre și o ușă.
Cuviosul Antonie a trăit în timpul domniei împăraților Romanos al III-lea Argiropoulos și Vladimir evlaviosul, conducător al Rusiei. La Muntele Athos a ajuns în anul 1012 şi, supunându-se egumenului şi obştii Mănăstirii Esfigmenu, acesta a progresat în virtute şi în viaţă duhovnicească.
Primind poruncă de la părintele său duhovnic, a plecat în Rusia ca să pună şi acolo temelia monahismului. Negăsind un loc care să-i placă în mănăstiri, s-a aşezat într-o peşteră de-a varegilor, lângă Berostovo. Dar după moartea lui Vladimir, a venit necredinciosul cneaz Sviatopolk. Văzând tulburarea si fărădelegile din ţară, Antonie s-a întors iarăşi la Muntele Athos, unde a stat alături de părintele Teoctist.
Dorind dulceaţa liniştii, cu binecuvântarea egumenului, a plecat de acolo, nevoindu-se pe muntele Samaria din preajma Mănăstirii Esfigmenu. Aşa cum ne spune tradiţia, Cuviosul Antonie a locuit tot într-o peşteră săpată, ce se păstrează până astăzi.
După ce preaevlaviosul domnitor Iaroslav s-a luptat cu necredinciosul Siatopolk şi l-a biruit, a venit la conducerea statului Kiev şi a poruncit ridicarea de biserici şi i-a adunat pe monahii ascunşi în ţară şi plecaţi în străinătate. Atunci i s-a descoperit iarăşi părintelui duhovnic să-l trimită din nou pe Cuviosul Antonie în Rusia. Antonie, făcând din nou ascultare, a plecat în Rusia unde, cu multe eforturi, a ridicat Mănăstirea Maicii Domnului de la Kiev, aşa-zisa Pecerskvoi sau Pecerskaia. Acesta a adormit în Domnul la anul 1072 şi a fost înmormântat în interiorul peşterii, chiar la mănăstirea sa de la Kiev.
În anul 1845, Mănăstirea Esfigmenu a început construcţia din pietre a frumosului locaş de cult, în cinstea Sfântului Antonie de la Pecerska. Această biserică a fost târnosită de către episcopul Ionopolelui, Antim Esfigmenitul, pe data de 10 iulie 1850, în ziua în care este sărbătorit Cuviosul.
Peştera în care s-a nevoit Cuviosul Antonie Rusul se află mai jos de curtea bisericuţei, în partea de răsărit, cu ziduri din pietre şi o uşă. Până astăzi se păstrează patul de lemn al Cuviosului.
(Foto) Pași de pelerin la peștera Cuviosului Antonie de la Lavra Pecerska
Moaștele Sfântului Iacob Persul de la Mănăstirea Dragomirna
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro