Viața Sfântului Arsenie din Ikalto, Georgia

Vieţile Sfinţilor

Viața Sfântului Arsenie din Ikalto, Georgia

    • Viața Sfântului Arsenie din Ikalto, Georgia
      Foto: Magda Buftea

      Foto: Magda Buftea

Sfântul Arsenie de Ikalto a fost traducător, cercetător, imnograf, filosof și un mare apărător al credinței creștine georgiene. Tatăl său a fost Ibadi Vachnadze, un om înțelept, învățat și vorbitor fluent al limbii grecești.

Sfântul Arsenie de Ikalto a fost traducător, cercetător, imnograf, filosof și un mare apărător al credinței creștine georgiene. Tatăl său a fost Ibadi Vachnadze, un om înțelept, învățat și vorbitor fluent al limbii grecești. A dirijat academia de la Mănăstirea Ikalto și a fost profesor al Sfântului Rege David Ziditorul.

S-au păstrat puține detalii despre viața Sfântului Arsenie, dar știm că el a trăit în secolele XI și XII și a fost un tânăr contemporan al Sfântului Efrem Mtsire (Efrem cel Mic). A primit atât învățământul primar, cât și cel superior în Bizanț, la Mănăstirea Mangana, care fusese fondată de împăratul bizantin Constantin IX Monomachus (1042-1055). La academie a finalizat unul dintre cele mai importante proiecte ale sale: o traducere a cronicii istoricului bizantin George Hamartolu. Opera lui Hamartolu este o relatare de nouă volume a istoriei de la Adam până în anul 842 d.Hr. De asemenea, la Mangana, Arsenie a tradus un volum de scrieri dogmatice-polemice în limba georgienă și l-a numit opera lui Dogmatikon. În anii care au urmat, au fost adăugate în carte lucrări traduse de alți autori.

După ce și-a încheiat studiile la Mănăstirea Mangana, Arsenie s-a mutat în Munții Negri de lângă Antiohia pentru a-și continua ostenelile sub îndrumarea Sfântului Efrem cel Mic. După adormirea Sfântului Efrem, s-a întors la Mănăstirea Mangana pentru a continua traducerile. În 1114, regele David Ziditorul, l-a chemat pe Arsenie înapoi în Georgia, la Academia Gelati din vest. Acolo a tradus Nomocanonul (o colecție bizantină de drept ecleziastic) din greaca originală în georgiană. Ulterior, Arsenie s-a întors la Kakheti în estul Georgiei, unde a fondat o academie la Mănăstirea Ikalto. De asemenea, a participat la Consiliul Ruisi-Urbnisi, convocat de regele David Ziditorul.

Sfântul Arsenie a fost înmormântat la Ikalto, lângă Sfântul Zenon, fondatorul Mănăstirii Ikalto.

Citește despre: