Viața Starețului Samson Esper
Starețul Samson Esper a fost un mare călăuzitor al credincioșilor ruși de sub regimul sovietic.
Părintele Samson s-a născut la Sankt-Petersburg în ziua de 10 iulie 1900. Tatăl lui era contele Esper Seivers, iar mama lui era englezoaică. La vârsta de 14 ani s-a convertit de la anglicanism la Ortodoxie. În 1916 a fost botezat și, un an mai târziu, a devenit frate începător la Mănăstirea Sfântul Sava din Krypets, lângă Pskov.
Viața lui a fost cea a unui mucenic creștin: a fost arestat în 1919 de Ceka locală și a fost împușcat în timpul unei execuții în masă, însă a rămas în viață! S-a întors la slujirea lui Dumnezeu în Lavra Sfântului Alexandr Nevski, unde a fost îndrumător părintelui Serafim de Virița.
Cu trei ceasuri înainte de noua lui arestare, în timpul somnului, Sfântul Serafim de Sarov i-a apărut în chip minunat într-o vedenie și i-a spus rugăciunea „O, Preamilostivă...” către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Starețul Samson a traversat atunci douăzeci de ani de lagăre de concentrare, începând cu cel de la Solovki. Torturile, bolile, foametea, lipsurile și încercările nu au făcut decât să îl întărească în credință.
În 1946, când a sosit ceasul eliberării lui, autoritățile au refuzat să îl elibereze, pentru că aveau nevoie de serviciile lui medicale. A fugit și a mers mai bine de 10.000 de kilometri prin Siberia. În anii care au urmat a trăit fără de acte legale. Faptul că nu a fost arestat și că putea să-și continue lucrarea pastorală ține de o adevărată minune. Cu toate acestea, a fost ani întregi părintele duhovnicesc al multor persoane.
În 1969, cu binecuvântarea Mitropolitului Ioan, a primit schima mare.
A trecut la Domnul în ziua de 24 august 1979 și a fost înmormântat în cimitirul Nikolo-Archangelski din Moscova. Mormântul său a devenit loc de pelerinaj pentru oamenii simpli, care își aduc necazurile și încercările la mormântul său și-i cer rugăciunile lui și Preamilostivei Născătoare de Dumnezeu.
Sfântul Lavrentie – izvor de milostenie și de înțelepciune
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro