Viaţa Sfântului Cuvios Teona, arhiepiscopul Tesalonicului

Cuviosul Teona a trecut la Domnul la 4 aprilie 1542, iar moaşte sale întregi se găsesc la Mănăstirea Sfânta Anastasia Farmacolitria, izvorând o mireasmă de nedescris şi revărsând minuni şi tămăduiri celor ce cu credinţă se apropie de racla sa.

Sfântul Teona s-a născut în a doua jumătate a secolului al XV-lea. După unele informaţii locul naşterii sale a fost insula Lesbos, iar după alte surse, Cuviosul Teona s-a născut la Veria.

Cuviosul Teona a început viaţa monahală la mănăstirea athonită Pantocrator, la Kathisma Cuviosului Onufrie, unde a fost hirotonit preot.

În vremea aceea la Schitul Iviron se nevoia Cuviosul Iacob. Faima acestui părinte l-a făcut pe Cuviosul Teona să meargă şi să-i devină ucenic. Pe când Sfântul Iacob a ieşit în lume să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, l-a urmat şi ucenicul său, Cuviosul Teona. După sfârşitul mucenicesc al învăţătorului său (†1 noiembrie 1519), Sfântul Teona devine povățuitorul al celorlalţi ucenici şi pentru scurtă vreme stareţ al Mănăstirii Cinstitului Înaintemergător din Dervekista – Etolia, 1520.

După aceasta, Sfântul Teona, împreună cu ucenicii Sfântului Iacob, s-a întors în Sfântul Munte, la Mănăstirea Simonos Petras. După o perioadă de aproximativ trei ani, în 1522, pleacă din nou din Sfântul Munte şi se mută la Mănăstirea Sfânta Anastasia Farmacolitria, în apropiere de Tesalonic, pe care o renovează. Ca stareţ al mănăstirii a construit o şcoală, un spital precum şi mai multe paraclise în jurul mănăstirii: Sfânta Treime, Sfinţii Apostoli, Sfinţii Chiric şi Iulita, Sfântul Antonie, Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie şi Sfântul Ilie. Tot atunci a ctitorit un mic schit unde se retrăgea pentru liniştire. În acea vreme Sfântul Teona a adunat în jurul său 150 de ucenici.

Pentru viaţa sa sfântă, Cuviosul Teona a fost instalat în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului în jurul anului 1537. Timp de aproximativ şapte ani a păstorit cu sfântă înţelepciune turma cea cuvântătoare a lui Hristos ce i-a fost încredinţată şi pe mulţi i-a călăuzit spre mântuire.

Cuviosul Teona a trecut la Domnul la 4 aprilie 1542, iar moaştele sale întregi se găsesc la Mănăstirea Sfânta Anastasia Farmacolitria, izvorând o mireasmă de nedescris şi revărsând minuni şi tămăduiri celor ce cu credinţă se apropie de racla sa.

Pomenirea lui se cinsteşte la data de 4 aprilie şi în a patra duminică a Postului Mare.

De la același autor

Ultimele din categorie