10 informații care ne ajută să îl cunoaștem mai bine pe Sfântul Mina

Reflecții

10 informații care ne ajută să îl cunoaștem mai bine pe Sfântul Mina

Sfântul Mare Mucenic Mina este prăznuit în Biserica noastră în data de 11 noiembrie, cu doar câteva zile înainte de lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.

Iată zece lucruri mai puțin știute despre Sfântul Mina, grabnic ajutător al celor păgubiți și unul dintre cei mai cunoscuți sfinți egipteni ai Ortodoxiei:

1) Sfântul Mina s-a născut în apropiere de Memphis, vechea capitală a faraonilor. A trăit în vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian.

2) Se înrolează în armata imperială, dar o părăsește imediat, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, dedicându-se întru totul vieţii ascetice.

3) După un timp, părăsește deșertul în care se nevoia și ajunge în orașul Cotyaeum (Turcia), în preajma unei sărbători păgâne, și își mărturisește fără nicio rezervă credința în Hristos.

4) În urma acestui fapt, este luat de câțiva soldați și ajunge în fața prefectului Pyrrhus, care îl îndeamnă să se lepede Hristos. Pentru că a refuzat, i s-au tăiat mai întâi mâinile și picioarele, apoi capul.

5) Conform tradiției, sora Sfântului Mina i-a luat trupul și l-a dus în Alexandria, pentru a-l îngropa. După ce persecuția împotriva creștinilor a încetat, Patriarhului Atanasie al Alexandriei i s-a arătat în vis un înger, care i-a spus să mute moaștele Sfântului Mina în Deșertul de Vest.

6) Ajungând la marginea Lacului Mariut, cămila pe care era așezat trupul Sfântului nu a mai vrut să se mişte din loc. Patriarhul, alături de credincioși, a interpretat acest lucru ca pe un semn de la Dumnezeu şi a așezat trupul Sfantului Mina într-o groapă, exact în acel loc.

7) Conform Sinaxarului, nimeni nu a știut nimic multă vreme despre locul în care au fost îngropate osemintele Sfântului Mina până când, într-o zi, un păstor s-a vindecat, trecând pe acolo, alături de turma sa.

8) Locul a devenit cunoscut între creștini în scurt timp. Însăși fiica Sfântului Împărat Constantin cel Mare a ajuns aici și s-a vindecat de lepră.

9) În urma acestei minuni, Sfântul Mina i s-a arătat în vis împăratului şi i-a spus că în acel loc se află înmormântat trupul său.

10) Drept mulţumire, împăratul a construit o biserică și a aşezat aici racla cu moaştele Sfântului. Așa a luat naştere „Abu Mena”, oraşul Sfântului Mina, unul dintre cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume.

Vă recomandăm să mai citiți și: