Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Constantinopol
Biserica Sfântă Muceniță Parachevi este una dintre minunatele bisericuțe ortodoxe din Constantinopol. Așezată în cartierul Haskoy, pe strada Kalayci Bahcesi nr. 2, biserica este locașul de închinare al creștinilor ortodocși români din anul 2004.
Biserica se află în partea europeană a orașului Istanbul, pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur”, astăzi numit Halyc, în vechiul cartier bizantin Prikidion, astăzi numit Haskoy.
Scurt istoric
Vechea biserica bizantină a cartierului Prikidion a fost ctitorită întâia dată în secolul al VI-lea. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, sfântul laș a trecut prin mai multe distrugeri în urma cutremurelor.
Biserica Sfântă Paraschevi a fost reconstruită din temelie în anul 1692, cu ajutorul daniei făcute de către vrednicul domnitor Sfântul Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase. Cea mai veche dintre pisaniile sfântului lăcaș actual este așezată deasupra intrării de la răsărit, de lângă arca Sfântului Altar, și ne mărturisește: „Biserica aceasta a purtătoarei de biruință Sfânta Muceniță Paraschevi s-a ridicat cu cheltuiala Prealuminatului Domn al Ungrovlahiei Constantin Basarab Brâncoveanu, la anul 1692”.
Patriarhia Ecumenică de Constantinopol păstrează mărturii despre o restaurare a bisericuței între anii 1724 și 1752, cu ajutorul daniilor rămase de la Sfântul Constantin Brâncoveanu și de la mai mulți fanarioți înstăriți. Lucrarea de refacere s-a săvârșit în vremea păstoririi Patriarhului Chiril al V-lea. Biserica a mai fost reînnoită în anul 1833, în timpul Patriarhului Constantios I de la Sinai, între anii 1955-1958, în timpul Patriarhului Athenaghoras I, și în anul 1996, sub patronajul Sanctității Sale Bartolomeu I al Constantinopolului.
Arhitectura sfântului lăcaș
Biserica actuală a fost construită în stil bazilical, cu trei nave delimitate prin două rânduri de coloane. Pardoseala este realizată din plăci funerare din marmură care mai păstrează încă inscripții, parțial deteriorate, din secolele XVIII-XIX.
Pe latura sudică a bisericii se află tinda, o sală dreptunghiulară alăturată navei bisericii, continuată de o altă încăpere și de clopotniță, în dreptul altarului, cu scară care duce în cafasul situat deasupra salonului de la intrare.
Proprietatea bisericii este împrejmuită cu un zid, după model bizantin, înalt de 4 metri, renovat în totalitate în anul 1996.
Odoarele bisericii
Din vechea biserică bizantină se păstrează cele patru Icoane Împărătești aflate pe catapeteasma sfântului lăcaș: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu Domnul Iisus Hristos Prunc, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfânta Muceniță Paraschevi, ocrotitoarea bisericii. Încă din secolul al XVI-lea (1561 și 1577) există mărturii despre aceste icoane ca fiind făcătoare de minuni.
În naosul bisericii se afla o raclă din marmură ce păstrează Moaștele Sfintei Noi Mucenițe Arghira, ocrotitoarea croitoreselor și a femeilor nedreptățite. Născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692, ea a suferit moarte martirică la 30 aprilie 1735, fiind înmormântată atunci în cimitirul de lângă biserica Sfintei Paraschevi.
Hramul bisericuței este Sfânta Muceniță Paraschevi, prăznuită în dată de 26 iulie. Cunoscută pentru numeroasele vindecări de boli oculare, Sfântă Paraschevi este ocrotitoarea tuturor creștinilor ortodocși care locuiesc pe partea răsăriteană a Golfului Cornul de Aur, în vechile așezări bizantine Pereea și Prikidion, astăzi cartierele Galata și Haskoy din marea metropolă Istanbul. În apropierea bisericii, pe un deal înconjurat de cimitire grecești, turcești și evreiești, se află aghiasma Sfintei Paraschevi. Pentru a ajunge la fântâna din piatră, pelerinul trebuie să treacă printr-o peșteră boltită, lungă de 25 de metri.
Biserică a parohiei ortodoxe române din Constantinopol
În ziua de 23 mai 2004, biserica Sfânta Muceniță Paraschevi din Constantinopol a devenit locașul de închinare al creștinilor ortodocși români. Atunci, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic, împreună cu vrednicul de pomenire patriarh Teoctist au oficiat Sfânta Liturghie, marcând astfel începutul vieții religioase românești la biserica ctitorită în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.
Biserica, salonul comunității, casa, biroul parohial, cimitirul și grădina au cunoscut frumoase transformări cu ajutorul domnului Mircea Lucescu, cel care a contribuit și la amenajarea bibliotecii, alături Ministerul Afacerilor Externe din România, iar după 2010, l-a susținut pe preotul paroh Vlad Sergiu la amenajarea casei parohiale.
Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului vizitează biserica de două ori pe an, slujind sau asistând la Sfânta Liturghie, săvârșită în limbile greacă și romană, pentru a cinsti astfel vechea comunitate bizantină și actuala comunitate ortodoxă română.
Date de contact
Adresă: Keçeci Piri Mahallesi, Hasköy Cad., 34445 Beyoğlu/İstanbul - Avrupa, Turcia
Preot paroh Sergiu-Marcel Vlad
Tel./ Fax: 02123690302
Mobil: 05312218368
Email: vladsergiu2003@yahoo.com
(Foto) Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Constantinopol
(Foto) Biserica parohiei ortodoxe române „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Constantinopol
Biserica „Sfântul Maxim Mărturisitorului” de pe coloana Katskhi din Georgia
Mănăstirea „Sfântul Atanasie” – Corfu
Realizat deSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro