Borș moldovenesc de vițel
Aromat și foarte gustos, borșul este aproape nelipsit din meniul nostru săptămânal.
Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1.5-2 kg de rasol de vită
- o ceapă mare tocată mărunt
- o rădăcină de pătrunjel
- o rădăcină de păstârnac
- jumătate de rădăcină de țelină
- 5 morcovi mari, tineri
- un gogoșar roșu, cărnos, tăiat cubulețe
- un ardei kapia roșu, cărnos, tăiat cubulețe
- un litru de borș acru
- o mână mare cu leuștean verde
- 3 cartofi de mărime medie tăiați cuburi
- sare.
Puneți 3 litri de apă la fiert într-o oală de 6-7 litri. Când apa dă în clocot, adăugați carnea tăiată cubulețe, dați focul la mediu și lăsați să fiarbă aproximativ 15 minute. Aruncați apa din oală și spălați bine carnea și oala, pentru a îndepărta spuma.
Puneți din nou carnea la fiert în apă, la foc mic, adunând constant spuma care se mai ridică la suprafață. Pe cât posibil, ștergeți și marginile oalei de spumă.
Carnea trebuie lăsată la fiert, la foc mic, până când este bine fiartă.
Adăugați apoi ceapa și lăsați la fiert aproximativ 10 minute.
Separat, puneți la fiert apă, pentru a o putea adăuga peste carne, dacă mai este nevoie.
Când ceapa este fiartă, adăugați rădăcinoasele, tăiate cubulețe sau date pe răzătoarea mare – după cum vă place, și lăsați la fiert.
După alte 15 minute, adăugați ardeiul și gogoșarul și mai lăsați 10 minute la fiert, după care puneți în oală și cartofii, împreună cu tulpinile de leuștean tocate mărunt.
Adăugați apă fierbinte, dacă mai este nevoie.
Separat, puneți borșul într-o oală și lăsați-l să dea într-un clocot.
Când legumele sunt fierte, se trage oala de pe foc, se adaugă borș după gust, se asezonează cu sare și se adaugă leușteanul tocat mărunt.
Se servește cald, ca atare, sau cu ardei iute murat.
Poftă bună!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro