Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan Teologul” – Nicosia

Locuri de pelerinaj

Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan Teologul” – Nicosia

Catedrala „Sfântul Ioan Teologul” din Nicosia este cel mai important sfânt locaș al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, unde sunt întronizați întâistătătorii acesteia.

Zidită în formă de navă, fără turle, catedrala națională istorică a Ciprului nu impresionează prin dimensiuni, ci prin monumentalitatea interiorului.

Scurt istoric

A fost construită în secolul al XIV-lea pe locul unei abații benedictine, care fusese abandonată în urma atacurilor mamelucilor. Ciprioții rămași pe insulă au transformat așezământul în mănăstire ortodoxă, păstrându-i ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Teologul.

Arhiepiscopul Nichifor a reconstruit biserica în secolul al XVII-lea, utilizând o parte din subsolul vechiului edificiu. Deasupra intrării de vest a bisericii a fost instalată o pisanie ce menționează data de 30 aprilie 1662, marcând începutul reconstrucției. Se presupune că lucrările au fost încheiate între 1662 și 1674.

În anul 1720, biserica a devenit reședința arhiepiscopului Ciprului.

Pictura în tehnica frescă a fost realizată în timpul Arhiepiscopului Filoteos (1736-1756). De altfel, Catedrala „Sfântul Ioan Teologul“ din Nicosia este singura biserică de pe insulă în care se păstrează integral pictura originală.

Arhitectură

Inițial, biserica nu avea pronaos, acesta fiind delimitat ulterior prin amenajarea unui cafas deasupra ușii vestice de acces. Bolta este deschisă, cu trei arce în partea de apus și câte una la sud și la nord, construite în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Naosul este construit din blocuri mici de calcar și acoperit de bolți cu arcuri. Bolțile pornesc din console așezate în registrul superior, la nord și la sud. Neavând piloni, sarcina bolții este susținută nu doar de grosimea pereților, ci și de contraforți cu dimensiuni de 80-85 x 130-133 cm.

În partea de răsărit se află o absidă semicirculară la interior, cu cinci laturi în exterior. În partea de sud a acesteia s-a construit o absidă mai mică, utilizată ca veșmântar.

Lumina naturală pătrunde în biserică prin nouă ferestre încadrate similar ușilor. O fereastră mică luminează absida altarului.

Arhitectura exterioară este sobră, cu contraforți, fiind în mod deliberat modestă din cauza stăpânirii otomane. La intrarea de vest s-a adăugat un portic. Turnul-clopotniță din sud-estul locașului a fost adăugat ulterior.

Odoare

În interior, cel mai impresionant obiect de cult este catapeteasma sculptată și aurită, un exemplu de măiestrie cipriotă din secolul al XVIII-lea. Icoanele împărătești de pe iconostas sunt originale și datează din perioada 1795-1797. Lumina naturală este completată de candelabre de cristal ce pun în valoare pictura.

În apropierea catedralei se află Palatul Arhiepiscopal istoric, un monument religios național din secolul al XVIII-lea, strâns legat de istoria Ciprului modern. Alături a fost construit un nou palat cu două etaje, în stil neobizantin, ridicat între 1956 și 1960, la inițiativa Arhiepiscopului Macarie al III-lea. Acesta adăpostește un muzeu bizantin și biblioteca eparhială. Palatul istoric găzduiește un muzeu de artă populară și un muzeu dedicat luptei pentru eliberare națională.

Date de contact:

📍Adresă: 59F9+84J, Plateia Archiepiskopou Kyprianou, Nicosia 1016, Cipru
📞Telefon: +357 22 554600
Program:

  • luni - vineri: 9.00 – 15.00
  • sâmbăta: 9.00 – 12.00
  • în timpul slujbelor
Citește despre: