Ce puteți trata cu vin alb de sunătoare
Plantă cu flori mici, de un galben intens, sunătoarea este cel mai adesea utilizată pentru tratarea afecțiunilor hepatice și biliare. Planta are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, decongestive, dezinfectante, astringente, antidiareice, cicatrizante, colagoge, digestive, vasodilatatoare, calmante, sedative etc.
Pentru a prepara vinul de sunătoare, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 ml de vin alb, bio sau organic
- un litru de ulei de floarea-soarelui
- 500 g de flori și tulpini de plantă proaspăt culese.
Se spală planta, se toacă mărunt și se pune într-un borcan din sticlă. Se toarnă apoi uleiul și vinul, se închide ermetic vasul și se lasă la macerat timp de 4 zile. Recipientul se agită zilnic de 5-6 ori, pentru a favoriza extragerea substanțelor active din plantă.
După scurgerea intervalului de macerat, borcanul se pune la fiert pe baie de abur și se lasă la foc mic, până ce tot alcoolul este evaporat (aproximativ 4 ore), după care se trage de pe foc și se lasă la răcit.
Când preparatul este complet răcit se strecoară, iar partea limpede se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă, la loc rece și ferit de lumină.
Remediul se administrează doar pe cale externă, folosindu-se la masarea zonelor afectate de:
- entorse
- luxații
- vânătăi.
Este de preferat ca masajul să se realizeze seara, deoarece substanțele active din sunătoare pot cauza fotosensibilitate. O altă variantă este folosirea unei creme cu SPF mai mare de 35, după terminarea masajului.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro