„Chiar dacă i-ați vedea făcând păcate mari, să vă rugați și să plângeți pentru preoți”
„Să știți că este cumplit când simți că pierzi un ucenic, când pierzi pe cineva văzând că nu știi cum să-l ajuți. Și aceasta din cauza răutăților și a neputințelor noastre. Dar nu înțelegem că a fi ucenic înseamnă ceva extraordinar. E ca în război. Fiecare soldat, în război trebuie să pună pieptul pentru comandantul său, pentru că dacă el cade, toți cădem.”
Părintele Ioan, preot slujitor la Mănăstirea Durău din județul Neamț:
La hirotonie, episcopul îi dă preotului pe un talger Însuși Trupul lui Dumnezeu, Trupul Cel Viu în veac, și îi spune așa: „Primește odorul acesta care se va cere de la tine la a doua venire” – cuvinte care înseamnă: „Pe toți cei pe care îi spovedești și îi dezlegi, cu toți aceștia trebuie să vii în față mântuiți”. Doamne, iartă-ne pe noi, preoții duhovnici! Nu știu cum o să fie cu mântuirea noastră...
Odată, unui părinte din Ardeal îi murise cineva din parohie spânzurat. Nu știa ce să facă și până la urmă așa a procedat: a trimis oamenii înainte, împreună cu cel mort, și preotul mergea ultimul. Plângea și spunea: „Doamne...! Doamne...! Iartă-mă, că pe acesta l-am pierdut”. La înmormântare a făcut rugăciunea Miezonopticii (catisma 17) și n-a mai zis nimic. L-au înmormântat undeva lângă cimitir, într-un colț (n.r. – așa cum cere rânduiala pentru cei care comit suicid) și s-a dus la mormântul rudelor celui adormit și a făcut un parastas, pomenindu-i pe toți, cu tot neamul lor cel adormit. Și așa și-au mângâiat și apropiații sufletele.
Să știți că este cumplit când simți că pierzi un ucenic, când pierzi pe cineva văzând că nu știi cum să-l ajuți. Și aceasta din cauza răutăților și a neputințelor noastre. Dar nu înțelegem că a fi ucenic înseamnă ceva extraordinar. E ca în război. Fiecare soldat, în război trebuie să pună pieptul pentru comandantul său, pentru că dacă el cade, toți cădem. Nu știm ce înseamnă asta și îi judecăm pe preoți. Chiar dacă i-ați vedea făcând păcate mari, să vă rugați și să plângeți pentru ei.
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro