Cât de des trebuie să dăm pomelnice la Sfânta Liturghie?
Buna ziua! Am inteles ca este foarte important sa dam pomelnice si pentru cei vii si pentru cei morti insa ,uneori, am observat ca preotul citeste si pomelnicul dat in ziua curenta si pe cel pe care l-am dat cu o saptamana in urma si uneori pe cel dat in urma cu doua saptamani. As dori sa stiu cat de des este bine sa dam pomelnice pentru a nu ingreuna sarcina preotului. Va multumesc anticipat!
Multumesc tare mult de raspuns! Doamne ajuta!
[...]
Vă rugăm să folosiți formularul special de la rubrica „Întrebă Preotul” pentru a adresa întrebări care nu au legătură directă cu subiectul întrebării inițiale. Pentru aceasta apăsați pe semnul de întrebare din dreapta sus a ecranului. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Bine v-am gasit Parinte , as dori sa stiu care ar fi posibilitatea de a da pomelnice pentru cei adormiti daca nu locuim in Romania ?
Eu locuiesc in Asia si din pacate nu este nici o biserica ortodoxa activa in orasul in care stau eu .
As dori sa pot da pentru sufletul mamei mele care a trecut la Domnul in 2010 din pacate nespovedita si neimpartasita . A suferit o operatie complicata si la doar cateva zile s-a stins nefiind in stare lucida toata perioada postoperatorie si tot timpul conectata la multe aparate .
M-as bucura tare mult sa-i pot da din cand in cand cate un pomelnic care stiu ca-i va fi de trebuinta dincolo .
Va multumesc anticipat ,
Gabriela
Gabriela, vorbește cu cineva de acasă ca să o treacă pe pomelnicul de la Sfânta Liturghie. Așa este cel mai potrivit. Dumnezeu să o odihnească!
pr. Andrei
PS: Cum se numește?
Da , asa ar fi fost bine , ca cineva de acasa sa o pomeneasca , dar din pacate in tara nu am pe nimeni . Singura posibilitate este sa dau doar atunci cand mai vin in tara , dar asta se intampla foarte rar si doar atunci cand am nevoie de ceva acte sau sa rezolv ceva ce nu poate fi rezolvat de la distanta .
Ioana a fost numele ei .
Va multumesc mult pt raspuns . Doamne ajuta .
Cu stima ,
Gabriela
Gabriela, o voi pomeni eu.
Dumnezeu să te ajute!
pr. Andrei
Nu stiti cata bucurie mi-ati facut . Sa va dea Bunul Dumnezeu multa sanatate si sa va rasplateasca dupa faptele bune ce le faceti celor ce au nevoie .
Cu tot sufletul va multumesc si multumesc Lui caci iata ca tot timpul ne binecuvanteaza si lucreaza pentru noi in cele ,mai tainice moduri .
Doamne ajuta .
Doamne ajuta! Va scriu o adresa de la Sf. Munte Athos Parintele va raspunde, dar depinde de distanta care poate dura ceva luni pana la primirea raspunsului. Ii puteti spune tot ce aveti pe suflet.
Staret Ierom. Paisie Rogojan
Schitul Lacu
63086 Karyes P.O. Box 29
Mount Athos, Greece
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Putem compara slujba de la televizor sau din online cu cea de la biserică?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Soră Andreea, este bine să dăm pomelnic la fiecare Sfântă Liturghie la care participăm ca preotul slujitor să rânduiască părticele pe sfântul disc, la Proscomidie, pentru cei dragi ai familiei noastre vii sau trecuți la Domnul.
Dacă preotul păstrează pomelnicul din duminica precedentă este un lucru de apreciat, arătând astfel dragoste și recunoștință pentru darul oferit la dumnezeiescul altar odată cu pomelnicul. Nu este o împovărare a preotului, ci, dimpotrivă, o bucurie că enoriașii lui au înțeles rostul pomelnicelor la dumnezeiasca liturghie.
Cu bune doriri, pr. Mihail