Cum se citește corect un acatist?
Buna ziua. Obisnuiesc sa citesc anumite acatiste, cu binecuvantarea parintelui meu duhovnic, insa am doua nelamuriri pe care nu apuc sa i le impartasesc niciodata (lipsa de timp, uitare, etc). Daca spun rugaciunile incepatoare si citesc ulterior alte rugaciuni sau un acatist, mai este nevoie sa spun rugaciunile incepatoare inainte de (alt) acatist? Apoi, concentrarea este una dintre marile probleme cand citesc un acatist. De multe ori imi apar in minte ganduri - cotidiene, nimic special - si imi dau seama ca nu sunt „cu mintea acolo”. Uneori ma opresc si spun de trei ori rugaciunea „Doamne Iisuse Hristoase...”, insa ma intreb daca nu cumva pacatuiesc mai mult citind un acatist fara sa fiu total implicata. Pe de alta parte, realizez ca sunt o persoana ancorata in aceasta lume, implicit pacatoasa si cu mintea si inima departe de Dumnezeu. Ma gandesc ca Dumnezeu asculta si rugaciunile celor ca mine. Macar stradania... In orice caz, am nevoie de putina indrumarea. Va multumesc anticipat. Doamne ajuta! Maria
Buna seara ! Vreau sa stiu si eu daca e pacat sa stau pe scaun si sa citesc acatiste din carticica ? dar daca stau pe pat in pozitia sezut si citesc de pe calculator rugaciuni si acatiste ? Multumesc ! Doamne ajuta !
Cred că depinde de motivul pentru care procedați în acest fel. De exemplu, dacă sunteți într-o pauză la serciviu și citiți un acatist de pe calculator nu este nici o problemă, dar dacă sunteți acasă, în intimitate și procedați așa în loc să îl citiți stând în genunchi sau în picioare, nu cred că este bine. Spun asta plecând de la premisa că vreo oarecare neputință trupească nu vă împiedică să îngenunchiați sau să stați în picioare. Dacă ar fi așa atunci lucrurile ar sta altfel,
pr. Andrei
Parinte eu citesc zilnic acatiste si rugaciuni la toata vremea si trebuinta ,este pacat daca nu am cerut binecuvantarea duhovnicului meu ?
Ioana, nu este păcat însă ar fi bine ca la următoarea spovedanie să îi ceri binecuvântare părintelui duhovnic.
pr. Andrei
Consider ca fiecare religie are regulile ei ,iar cine se considera apartinand uneia sau alteia ,sa le urmeze.Dar cel mai important pentru sufletul nostru este a-l avea pe Dumnezeu vestnic si permanent in inimile nostre.Este o continuitate,nu te duci in "audienta " din cand in cand,la nevoie si atunci te pregatesti cum sa stai,cum sa te imbraci.Cand Dumnezeu are casa in sufletul tau,nu mai pui intrebari,stii raspunsul. Va doresc o dupa amiaza senina cu Dumnezeu in suflet !
Eu citesc acatistele si paraclisele in pat, pentru ca sunt obosita si supraponderala. Foarte rar citesc acatiste in genunchi sau in picioare.Uneori spun si rugaciunile de seara tot in pat. Mi se pare ca Dumnezeu primeste orice rugaciune, indiferent cum o faci. O maica mi-a spus ca nu conteaza cum te rogi, important e sa te rogi.
Imi puteti spune si mei pentru ce se citeste Sf Andrei? Am fost la calugar si mam spovedit si mi-a spus sa citesc in fiecare vineri seara acatistul sfantului Andrei dar nu stiu sigur daca era Andrei sau Nicolae
Nu este important „pentru ce se citește”. Important este să îl citești, împlinindu-ți astfel canonul dat de părintele. Data viitoare să fii mai atentă le ceea ce îți spune și dacă ai nelămuriri să îl întrebi.
pr. Andrei
Buna seara ! m-am apucat sa citesc acatistul "Potirul Nesecat" pt sotul meu .am inteles ca trebuie citit de 40 ori . In timp ce il citesc se mai trezeste copilul(5 luni) pt a-l alapta si intrerup rugaciunea . Pot citi in continuare sau trebuie sa reiau de la inceput dupa ce termina copilul de mancat ? Multumesc frumos
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce rugăciuni să facem pentru a fi binecuvântați cu un copil?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Întotdeauna m-am întrebat de ce acatistele se citesc în genunchi. Etimologic, cuvântul ”acatist” înseamnă ”a nu sta jos”, ”a sta în picioare”. La greci, în timpul slujbelor se stă foarte rar în genunchi. Plus că au și scaune în biserică asemănătoare ce cele ale catolicilor.