Cum se citește corect un acatist?
Buna ziua. Obisnuiesc sa citesc anumite acatiste, cu binecuvantarea parintelui meu duhovnic, insa am doua nelamuriri pe care nu apuc sa i le impartasesc niciodata (lipsa de timp, uitare, etc). Daca spun rugaciunile incepatoare si citesc ulterior alte rugaciuni sau un acatist, mai este nevoie sa spun rugaciunile incepatoare inainte de (alt) acatist? Apoi, concentrarea este una dintre marile probleme cand citesc un acatist. De multe ori imi apar in minte ganduri - cotidiene, nimic special - si imi dau seama ca nu sunt „cu mintea acolo”. Uneori ma opresc si spun de trei ori rugaciunea „Doamne Iisuse Hristoase...”, insa ma intreb daca nu cumva pacatuiesc mai mult citind un acatist fara sa fiu total implicata. Pe de alta parte, realizez ca sunt o persoana ancorata in aceasta lume, implicit pacatoasa si cu mintea si inima departe de Dumnezeu. Ma gandesc ca Dumnezeu asculta si rugaciunile celor ca mine. Macar stradania... In orice caz, am nevoie de putina indrumarea. Va multumesc anticipat. Doamne ajuta! Maria
Buna seara,
Cum este corect sa citesc un acatist, in gand sau cu voce tare?
Doamne ajută!
Ambele variante sunt corecte. Alegeți în funcție de contextul în care vă aflați și de cum simțiți că puteți fi mai atentă la cuvintele acatistului.
pr. Andrei
Buna ziua ,as avea o intrebare am inceput de cativa ani sa citesc zilnic minim doua acatiste , paraclisul adaugand din cauza problemelor si alte acatiste acum citesc4-5 /zi ....sunt obosita , am probleme cu sistemil nervos din cauza priblemelor familiare si as renunta sa citesc atatea as citi doar acatistul sf acoperamant si paraclisul dar daca nu e bine... mentionez ca citesc acatist sf nectarie , efrem , ioan rusul sf acoperamant , acatist maicii domnului la icoana crasna ...paraclisul , nr lor e mare ma concentrez greu dar citesc in mai multe etape ..
Ce sa fac as dorii un raspuns...
Doamne ajută!
Atunci când îți iei singur canone de rugăciune poați ajunge în situația de a nu le mai putea duce. De aceea recomand ca oricând vine vorba de rânduiala de rugăciune creștinul să se sfătuiască cu părintele la care se spovedește. Prin urmare cred că este imperios necesar să vorbiți cu părintele duhonvinic despre asta și luați binecuvântare pentru un anume canon de rugăciune.
Dumnezeu să vă lumineze!
pr. Andrei
Buna ziua,
Eu citesc rugaciunile de dimineata si seara stand pe marginea patului, iar cand citesc acatiste stau cat pot in piciore apoi ma asez tot pe marginea patului. Mentionez ca am problema de sanatate la glezna si genunchi(artroza), iar cand incepe dururea ma asez jos. Este pacat sa fac acest lucru cand citesc acatiste? Va multumesc si Doamne ajuta!
Doamne ajută!
În situații de boală este important să ne rugăm și mai puțin important modul în care stăm efectiv la rugăciune. Rugați-vă așa cum puteți!
pr. Andrei
Bună seara,
Am început să citesc Paraclisul si nu știu dacă l am citit corect, pe internet este si psalmul 142 pe la început si in carte nu este, cum este corect?
Buna ziua. Pot sa citesc un acatist acasa fara indrumarea preotului? Eu citesc Acatistul Sfintei Maria Magdalena dar nu am mers niciodata la preot sa intreb daca il pot citi
Da, poti, insa e folositor sa ai si binecuvântarea duhovnicului.
Doamne ajută!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce rugăciuni să facem pentru a fi binecuvântați cu un copil?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Alex, cât timp veți putea ține ritmul acesta?! Alegeți-vă un duhovnic care să vă știe viața, care să vă sfătuiască, să vă mângâie și să vă „certe” când e cazul și care să vă rânduiască un canon. Nu mai umblați „din unul în altul”! Spovediți-vă, împărtășiti-vă, rugați-vă, mergeți la slujbă, iubiți-vă curat, trăiți frumos și dacă e de la Dumnezeu, vor veni și pruncii. Rugăcinile și postul nu sunt formule magice de îndeplinit dorințe. Sunt mijloace de curățire a sufletului și de apropiere de Dumnezeu.
Dumnezeu să vă binecuvinteze cu prunci buni!
pr. Andrei