Cum au fost descoperite moaștele Sfinților putneni?

Documentar

Cum au fost descoperite moaștele Sfinților putneni?

  • Mănăstirea Putna
   Mănăstirea Putna / Foto: Ștefan Cojocariu

   Mănăstirea Putna / Foto: Ștefan Cojocariu

  • Racla cu Sfintele moaște ale Sfântului Iacon Putneanul
   Racla cu Sfintele moaște ale Sfântului Iacon Putneanul / Foto: Ștefan Cojocariu

   Racla cu Sfintele moaște ale Sfântului Iacon Putneanul / Foto: Ștefan Cojocariu

  • Mănăstirea Sihăstria Putnei
   Mănăstirea Sihăstria Putnei

   Mănăstirea Sihăstria Putnei

În 24 aprilie 1990, părinții Mănăstirii Putna au început refacerea schitului de la Sihăstria Putnei, după ce acesta fusese închis pentru mai bine de 200 de ani. În această zi au fost găsite sfintele moaște ale Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan.

Mai întâi, a fost găsită piatra de mormânt a Cuviosului Sila, în partea dreaptă a bisericii schitului, la exterior, având inscripția „Aici zac oasele ieroschimonahului Sila, care au răposat văleatul 1783, aprilie 23”. La o palmă sub pământ se aflau osemintele lui, galbene și frumoase.

Pe aceeași latură, lângă naos, a fost aflată piatra de mormânt a Cuviosului Paisie, cu inscripția „Aici odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Paisie ieroschimonahul, și au răposat la văleatul 17[…]”. Sub această lespede erau rămășițele sale pământești, tot galbene și frumoase, cu o putere harică deosebită. În interiorul bisericii s-au descoperit osemintele Cuviosului Natan.

În 15 iunie 2016, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen, conform binecuvântării și aprobării Sfântului Sinod, a fost desfăcută cripta Sfântului Iacob Putneanul. Părinții mănăstirii au aflat toate osemintele sfântului, care erau precum o pâine coaptă și rumenă – culoarea sfințeniei și a desăvârșirii întru Domnul.

Înmormântarea sa a fost una a smereniei: a fost așezat în mormânt îmbrăcat smerit, doar în veșmânt monahicesc de schimnic, cu o singură cruce, simplă, din argint. Cu adevărat, atunci când a părăsit demnitatea de mitropolit s-a și lepădat de toate cele trecătoare ale lumii.

(Sursa: Mănăstirea Putna)