Cum poate face un creștin de rând priveghere în mod corect?
Doamne ajută! Vă rog să mă ghidați spre ceea ce se numește priveghere. O poate face un creștin de rând? Cum anume, în mod concret? Vă mulțumesc!
Un om obișnuit poate citi rugăciunile de seară și dimineață?
Doamne ajută!
Nu doar că poate ci trebuie să citească rugăciunile de dimineață și de seară.
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce rugăciuni să facem pentru a fi binecuvântați cu un copil?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Daniela,
În general, noţiunea de priveghere o întâlnim în mănăstire, la slujbele de noapte, când monahii priveghează şi se roagă atât pentru ei, cât şi pentru toată lumea. Însă privegherea nu este doar pentru monahi. Orice creştin poate să privegheze în rugăciune şi chiar este dator să o facă, după îndemnul Domnului: „Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită”. Privegherea şi rugăciunea îl luminează pe om şi-l apropie de Dumnezeu mai mult decât alte nevoinţe.
Concret, pentru priveghere este nevoie de câteva ore de odihnă seara (două, trei ore), după care vă puteţi trezi pentru rugăciunea de noapte care la început poate să dureze mai puțin – apoi, dacă vă obişnuiţi, treptat, mai adăugaţi timp. Puteţi citi psalmi sau să rostiți rugăciunea „Doamne, Iisuse”, precum şi alte rugăciuni. Însă toate acestea trebuie să le faceţi cu sfatul şi cu binecuvântarea duhovnicului.