Cum poți ști dacă există compatibilitate emoțională între tine și persoana iubită

Căsătorie

Cum poți ști dacă există compatibilitate emoțională între tine și persoana iubită

    • ramuri de brad
      Cum poți ști dacă există compatibilitate emoțională între tine și persoana iubită / Foto: Oana Nechifor

      Cum poți ști dacă există compatibilitate emoțională între tine și persoana iubită / Foto: Oana Nechifor

Un cuplu nu trebuie să fie identic în ceea ce privește temperamentele lor, dar ele trebuie să fie compatibile sau complementare. Adică trebuie să fie capabili să-și aprecieze diferențele temperamentale și acestea să-i determine să se poarte unul cu celălalt în moduri care să le îmbunătățească viața, mai degrabă decât să devină o sursă de dezacord, lipsă de armonie și nemulțumire.

Multe fete caută un prinț fermecător romantic, care va veni pe un cal alb și le va cuceri. În viața reală, căsniciile reușite nu încep aproape niciodată cu un cal alb. Merită să subliniem din nou că, deși un anumit tip de compatibilitate emoțională este importantă, senzația de „fluturi în stomac” nu este cel mai important lucru. Dacă nu există altceva în acea căsnicie, este foarte greu să reziste pe o perioadă lungă, în timp ce căsniciile sunt menite să dureze o viață. Pe de altă parte, afecțiunea mai moderată care se dezvoltă între două persoane care sunt cu adevărat compatibile și trăiesc împreună timp de multe decenii continuă să crească mereu și mereu. Această afecțiune este poate mai aproape de prietenie decât de romantism.

Trebuie să aveți atunci temperamente compatibile între ele. Fiecare persoană este unică și are propriul său temperament: calm sau vulcanic, vorbăreț sau liniștit, introvertit sau extravertit și așa mai departe. Avem, de asemenea, propriile noastre limbaje ale iubirii, căile noastre preferate de a exprima și de a primi iubirea. Acesta este unul dintre motivele pentru care lumea este un loc atât de interesant și, dacă sunt privite pozitiv, diferențele noastre pot face căsnicia o aventură cu adevărat interesantă.

Din nou, vedem că principiul complementarității intră în acțiune. Un cuplu nu trebuie să fie identic în ceea ce privește temperamentele lor, dar ele trebuie să fie compatibile sau complementare. Adică trebuie să fie capabili să-și aprecieze diferențele temperamentale și acestea să-i determine să se poarte unul cu celălalt în moduri care să le îmbunătățească viața, mai degrabă decât să devină o sursă de dezacord, lipsă de armonie și nemulțumire. În plus față de diferențele personale, bărbații și femeile sunt în mod intrinsec diferiți în ceea ce privește caracterul lor emoțional. Fiecare dintre voi trebuie să înțeleagă acest lucru și să fie îngăduitor.

Întrebări-reflecție

– Cât de important este romantismul pentru dumneavoastră? Dar pentru partenerul dumneavoastră?

– Care este tipul dumneavoastră de personalitate și care sunt problemele obișnuite care apar între aces tip și tipu partenerului dumneavoastră?

– Care este „limbajul iubirii” preferat de dumneavoastră – atingerea fizică, declarațiile, timpul de calitate, dăruirea de cadouri sau actele de sprijin? Dar al partenerului dumneavoastră?

– Preferați să abordați problemele direct și să le rezolvați, să găsiți în tăcere și cu răbdare un compromis sau, poate, chiar să le evitați și să sperați că vor dispărea?

– Aveți un temperament vulcanic sau sunteți calm și rațional?

– Reușiți să rezolvați problemele voastre împreună sau vă înțelegeți greșit unul pe celălalt în mod constant și vedeți ceea ce este mai rău unul în altul?

– Cum abordați problemele și eșecurile?

– Cât sprijin emoțional așteptați unul de la celălalt? Ce fel de sprijin emoțional așteptați? Câtă susținere sunteți dispus să oferiți cu adevărat?

– Vă simțiți adesea rănit, gelos sau mândru să vă socotiți inferior? Ce alte sentimente vă încearcă?

(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 60-62)

Notă: Pentru o relaţie de succes pe tot parcursul vieţii, un cuplu căsătorit trebuie să fie compatibil în multe domenii, nu doar în unul sau două. Cele şapte domenii de compatibilitate sunt: compatibilitatea spirituală, morală, socială, educaţională, emoţională, fizică şi financiară sau materială. Cum puteţi şti dacă sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră? Pentru a vă ajuta să aflați acest lucru, am descris domeniile de compatibilitate prin care puteţi înţelege mai bine personalităţile voastre corespunzătoare şi relaţia dintre ele. Ideea este să parcurgeţi aceste articole şi să le discutaţi împreună, cât mai sincer şi mai deschis posibil. Amintiţi-vă că nu este necesar să aveţi aceleaşi răspunsuri la fiecare întrebare, dar, sperăm că veţi avea răspunsuri compatibile sau complementare. Dar dacă răspunsurile voastre sunt în mod direct contradictorii, iar discuţia despre acestea sugerează că nu puteţi înţelege punctul de vedere al celeilalte persoane, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit.

Citește și despre celelalte domenii de compatibilitate: Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită

Cum poți ști dacă există compatibilitate morală între tine și persoana iubită

Cum poți ști dacă există compatibilitate socială între tine și persoana iubită​

Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită

Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”