Cum poți ști dacă există compatibilitate financiară între tine și persoana iubită
Aceste tipuri de probleme nu sunt chiar greu de evitat. Este nevoie doar de o mică doză de comunicare sănătoasă și de respect reciproc. Din nou, abordarea dumneavoastră față de bani și lucruri materiale nu trebuie să fie identică cu cea a partenerului dumneavoastră, însă trebuie să fie compatibilă sau complementară.
Problema banilor apare pe această listă deoarece, în practică, ei provoacă un număr surprinzător de mare de probleme în cuplurile căsătorite. Spunem că este surprinzător din două motive. Primul motiv este următorul: dacă întrebați majoritatea oamenilor, în special creștinii, dacă ei cred că ar putea avea vreun dezacord serios cu soțul sau soția lor în legătură cu chestiunile legate de bani, vor lua în derâdere acest gând. Cel de-al doilea motiv este că aceste tipuri de probleme nu sunt chiar greu de evitat. Este nevoie doar de o mică doză de comunicare sănătoasă și de respect reciproc. Din nou, abordarea dumneavoastră față de bani și lucruri materiale nu trebuie să fie identică cu cea a partenerului dumneavoastră, însă trebuie să fie compatibilă sau complementară.
De exemplu, în unele familii, un partener este extrem de organizat în planificarea bugetului și plata facturilor în timp ce celălalt cheltuie pur și simplu toți banii pe care îi are în buzunar, într-o zi. În cazul în care cei doi ajung la un acord prin care i se permite partenerului organizat să aibă grijă de finanțe, probabil că vor trăi fericiți după aceea. Partenerul organizat va aduce o ordine foarte necesară în viața celuilalt, în timp ce partenerul mai lipsit de griji va aprecia puterea suplimentară de economisire pe care o oferă această ordine. Iar partenerul organizat va beneficia, la rândul său, de entuziasmul ocazional de a se răsfăța cu partenerul lipsit de griji, lucru care altfel nu s-ar fi întâmplat niciodată. Cei doi se completează reciproc. Pe de altă parte, dacă nu sunt capabili să aprecieze și să respecte abordările celuilalt, atunci banii vor deveni, din păcate o sursă de ceartă constantă, judecată și resentimente între ei.
De asemenea, merită remarcat faptul că unele cupluri tinere de astazi se angajează financiar în mod excesiv la începutul vieții împreună, cumpărând o casă foarte scumpă sau consumând sume uriașe de bani la festivitățile de nuntă. Această situație pune apoi o mare presiune asupra vieții lor și, prin urmare, asupra căsniciei lor. Aceștia sunt forțați să lucreze ore îndelungate și să suporte stresul nesiguranței financiare într-un moment în care căsnicia lor se află într-o etapă delicată de formare. Acest pericol este, de asemenea, ceva despre care fiecare cuplu trebuie să discute și să ajungă la un acord înainte de a se căsători.
Întrebări-reflecție
- Cum v-ați descrie pe dumneavoastră: econom, foarte cheltuitor sau ceva între cele două?
- Cât de mult vă îngrijorați cu privire la situația dumneavoastră financiară?
- Cât de importantă este planificarea financiară? Credeți că este important să aveți un buget al casei? Cât de strict ar trebui să fie respectat un asemenea buget? Ce ar trebui să se întâmple când nu este?
- Cum vă simțiți în legătură cu utilizarea creditelor bancare? Este mai bine să vă împrumutați și să plătiți mai târziu sau să economisiți mai întâi, iar apoi să cheltuiți?
- Aveți gusturi simple sau scumpe în lucruri precum mâncare, haine, mașini, case și așa mai departe?
- Care este viziunea voastră despre soțiile care lucrează cu normă întreagă? Dar despre mamele care fac acest lucru? Dar despre soțul casnic?
- Sunteți dispuși să împărțiți treburile casnice între voi astfel încât amândoi să puteți lucra?
- Care este atitudinea voastră față de milostenie sau față de donații?
- Veți pune veniturile voastre într-un singur cont pentru a fi utilizat de amândoi? Vor exista reguli de bază pentru a limita modul în care banii ar trebui cheltuiți?
- Cât de mult credeți că este rezonabil pentru a cheltui pe o petrecere de nuntă?
- Plănuiți în primă fază să închiriați sau să cumpărati propria voastră casă?
- Când va veni timpul să cumpărați o casă, ce parte din venitul vostru comun credeți că este rezonabil să îl dedicați ratei lunare?
(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 64-66)
Notă: Pentru o relaţie de succes pe tot parcursul vieţii, un cuplu căsătorit trebuie să fie compatibil în multe domenii, nu doar în unul sau două. Cele şapte domenii de compatibilitate sunt: compatibilitatea spirituală, morală, socială, educaţională, emoţională, fizică şi financiară sau materială. Cum puteţi şti dacă sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră? Pentru a vă ajuta să aflați acest lucru, am descris domeniile de compatibilitate prin care puteţi înţelege mai bine personalităţile voastre corespunzătoare şi relaţia dintre ele. Ideea este să parcurgeţi aceste articole şi să le discutaţi împreună, cât mai sincer şi mai deschis posibil. Amintiţi-vă că nu este necesar să aveţi aceleaşi răspunsuri la fiecare întrebare, dar, sperăm că veţi avea răspunsuri compatibile sau complementare. Dar dacă răspunsurile voastre sunt în mod direct contradictorii, iar discuţia despre acestea sugerează că nu puteţi înţelege punctul de vedere al celeilalte persoane, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit.
Citește și despre celelalte domenii de compatibilitate: Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită
Cum poți ști dacă există compatibilitate morală între tine și persoana iubită
Cum poți ști dacă există compatibilitate socială între tine și persoana iubită
Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită
Cum poți ști dacă există compatibilitate emoțională între tine și persoana iubită
Cum poți ști dacă există compatibilitate fizică între tine și persoana iubită
Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”
Mi-am înșelat soția, dar vreau să ne împăcăm. Cum să procedez?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro