Cum să purtăm cu liniște boala cea grea?

Editorialiștii Bisericii

Cum să purtăm cu liniște boala cea grea?

Fratele meu! Primește un sfat sincer de la mine: rabdă cu mult calm boala ta și nu numai să nu te întristezi, ci dimpotrivă, dacă poți, să te bucuri de boala ta. Pentru ce să mă bucur, întrebi, atunci când tot corpul meu este vătămat? Să te bucuri de aceea că acum nu te mai desfătezi de acele patimi de care te-ai desfăta dacă ai fi sănătos. Să te bucuri, căci porți crucea bolii și asta înseamnă că mergi pe drumul îngust și cu încercări, care duce spre Împărăția Cerească.

Cum să purtăm cu calm boala cea grea?

Tu ești bolnav, iar boala este foarte dureroasă. Ai căzut cu duhul, te-ai întristat. Gândește-te doar că o boală mai grea te va cuprinde. Inima ta și gura ta sunt pregătite de cârteală, de hulă împotriva lui Dumnezeu. Fratele meu! Primește un sfat sincer de la mine: rabdă cu mult calm boala ta și nu numai să nu te întristezi, ci dimpotrivă, dacă poți, să te bucuri de boala ta.

Pentru ce să mă bucur, întrebi, atunci când tot corpul meu este vătămat? Să te bucuri atunci, căci Domnul ți-a dat o pedeapsă trecătoare, ca să curățească sufletul tău de păcate. Căci pe cine îl iubește Domnul, îl ceartă (Evrei 12, 6). Să te bucuri de aceea că acum nu te mai desfătezi de acele patimi de care te-ai desfăta dacă ai fi sănătos. Să te bucuri, căci porți crucea bolii și asta înseamnă că mergi pe drumul îngust și cu încercări, care duce spre Împărăția Cerească.

Trebuie avut în vedere folosul bolii, pentru a putea suferi mai ușor și mai liniștit. Cine a suferit cu trupul a isprăvit cu păcatul (I Petru 4,1) − este scris în Scriptură.

(Sfântul Ioan de Kronstadt, Cum ne mântuiește Dumnezeu. Sfaturi de urmat pentru toată vremea, traducere din limba rusă de Corina-Alexandra Toader, Editura Sophia, București, 2012, pp. 29-30)