Cum se face corect rugăciunea Sfântului Efrem Sirul?
Sărut mâna părinte! În legătură cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, ce înseamnă „în trei stări, cu trei metanii mari" și „după rugăciunea aceasta se zic aceste patru stihuri, în trei stări, cu 12 închinăciuni" , eu am văzut că la stihuri în paranteza este o închinăciune, nu 12. Mulțumesc!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Doamne ajută!
Nicolae, „în trei stări, cu trei metanii mari" înseamnă că rugăciunea este compusă din trei părți urmate fiecare de câte o metanie. Sunt patru stihuri care se repetă de câte trei ori, urmate fiecare de câte o închinăciune, ceea ce înseamnă că în total se fac 12 închinăciuni.
Ca să înțelegi diferența între metanii mari (metanii) și metanii mici (închinăciuni), citește articolul legat de acesta pe care ți-l voi recomanda la final.
Îți voi descrie mai jos fiecare moment al acestei rugăciuni:
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul:
Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al vorbirii în deşert nu-l da mie! (se face o metanie);
Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, slugii Tale! ( se face o metanie);
Aşa, Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu; că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin. (se face o metanie);
Stihurile:
Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosul. (se face o închinăciune);
Dumnezeule, curățește-mă pe mine, păcătosul. (se face o închinăciune);
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (se face o închinăciune);
Fără de număr am greșit, Doamne iartă-mă! (se face o închinăciune);
Cele patru stihuri de mai sus se repetă, în aceeași ordine, de încă două ori de asemenea cu închinăciuni la finalul fiecăruia.
Apoi, se zice din nou rugăciunea Sfântului Efrem:
Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al vorbirii în deşert nu-l da mie! (nu se mai face metanie, dar se poate face o închinăciune);
Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, slugii Tale! (nu se mai face metanie, dar se poate face o închinăciune);
Aşa, Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu; că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.
(se face o metanie) .
Aceasta este cea mai des întâlnită rânduială de rostire a rugăciunii Sfântului Efrem Sirul. Este posibil ca în unele zone ale țării sau între anumite mănăstiri să existe mici diferențe, însă nesemnificative.
Însă, trebuie să ții cont de faptul că rugăciunea în primul rând trebuie făcută din inimă și cu cât mai multă atenție. Gesturile externe, metaniile și închinăciunile, sunt mijloace pentru aceasta și nu scopuri în sine. Nu ritualul în sine este cel care trebuie să primeze (deși este foarte important, e doar un ajutor) ci „duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei”.
Articolele din link-urile următoare îți vor fi de mare folos.
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, tâlcuită de avva Petroniu Tănase
Metania mică și mare
Să ai un post cu folos duhovnicesc!
pr. Andrei