În Biserică, ne încărcăm sufletele cu energie
În biserică, noi venim pentru a ne încărca sufletele cu energie, ca și cum ne-am încărca „acumulatorul” nostru duhovnicesc. Harul lui Dumnezeu ne umbrește. Iar în timpul zilei, spunând rugăciuni și săvârșind fapte bune, ne alimentăm mereu sufletul.
Zilele trecute am avut ocazia să vorbesc cu un șofer. El e necunoscător în cele ale Bisericii, fiind, cum s-ar spune, „un material brut, neprelucrat” și nu știe ce înseamnă Liturghia și rugăciunea.
– Știi, dacă ai porni în același timp toate dispozitivele de la mașină, acumulatorul nu va rezista mai mult de 5-6 ore. De aceea a inventat omul generatorul și, când mașina este pornită, acesta încarcă acumulatorul. Astfel, un acumulator poate ține în jur de 4 ani fără a avea probleme. Se mai întâmplă să fie nevoie ca acesta să fie pus la încărcat timp de 10-12 ore. Iată, și în biserică, noi venim pentru a ne încărca sufletele cu energie, ca și cum ne-am încărca „acumulatorul” nostru duhovnicesc. Harul lui Dumnezeu ne umbrește. Iar în timpul zilei, spunând rugăciuni și săvârșind fapte bune, ne alimentăm mereu sufletul. […]
I-am mai povestit acestui șofer că rugăciunea Bisericii este capabilă să săvârșească minuni. Iar el mi-a spus:
– Am înțeles totul.
– Când te afli la volan, îi zic eu, rostește mereu Rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Începând dimineața cu acestă rugăciune, vei simți cum sufletul ți se va „încărca”. Și vei lucra ziua întreagă fără a simți oboseala și nu vei mai fi atât de agitat și nervos.
Pentru fiecare om, asistarea la Dumnezeiasca Liturghie este un lucru de mare preț, în special duminica și în zilele de sărbătoare.
(Îndrumar creștin pentru vremurile de azi: convorbiri cu Părintele Ambrozie (Iurasov), vol. 2, Editura Sophia, 2009, pp. 111-112)