Cine crede în Învierea Domnului Hristos trăiește într-o mare bucurie

Biserica învață și ne învață nu pe ocolite, nu în gânduri subțiri, ci ne învață direct și ne spune clar: Sfântul Apostol Toma a îndrăznit să pipăie pe Domnul Hristos. Și bineînțeles că Domnul Hristos a vrut și El aceasta. De ce? Ca să-l încredințeze pe Sfântul Apostol Toma.

Sfânta Biserică prin alcătuirile de la sfânta slujbă ne spune: „Cine a păzit mâna ucenicului nearsă când s-a apropiat de coasta Domnului cea de foc? Cine i-a dat ei îndrăzneală de a putut pipăi osul cel de văpaie? Cu adevărat ceea ce s-a pipăit! Că dacă n-ar fi dat coasta putere dreptei celei de lut, cum ar fi putut pipăi patimile care au clătit – am zice care au zguduit – cele de sus şi cele de jos? Acest dar lui Toma, s-a dat a o pipăi pe aceasta şi a striga lui Hristos: Domnul eşti şi Dumnezeul meu!”.

Iată de câte ori se spune că Domnul Hristos a fost pipăit de Sfântul Apostol Toma. De câte ori? De cinci ori. De patru ori şi a cincea oară când zice: „Cine a păzit mâna ucenicului nearsă când s-a apropiat de coasta Domnului cea de foc?”. După aceea spune „pipăit” clar, şi anume, coasta a dat putere dreptei celei de lut de a putut pipăi osul cel de văpaie, de a putut pipăi patimile care au zguduit cele de sus şi cele de jos. Însăşi coasta i-a dat putere de a pipăi. Biserica învaţă şi ne învaţă nu pe ocolite, nu în gânduri subţiri, ci ne învaţă direct şi ne spune clar: Sfântul Apostol Toma a îndrăznit să pipăie pe Domnul Hristos. Şi bineînţeles că Domnul Hristos a vrut şi EL aceasta. De ce? Ca să-l încredinţeze pe Sfântul Apostol Toma.

Iată cum au stat oamenii în faţa Domnului Hristos din punct de vedere ideologic, adică al minţii. Dar cum stăm cu starea oamenilor care s-au încredinţat despre Învierea Domnului Hristos? Femeile mironosiţe s-au bucurat. S-au bucurat pentru că şi Domnul Hristos le-a spus: „Bucuraţi-vă!”. Deci, cine crede în Învierea Domnului Hristos trăieşte într-o mare bucurie. Aceasta e adevărata bucurie!

(Părintele Teofil Părăian, Lumini de gând, Editura Antim, 1997, pp. 118-119)

De la același autor

Ultimele din categorie