O temelie solidă pentru reușita în viață

Pe mine două lucruri m-au ajutat în viaţă: credinţa în Dumnezeu şi cultura, şi pe amândouă le recomand. Nu le recomand separat, adică numai credinţa sau numai cultura, ci le recomand împreună!

Şi credinţa şi cultura înnobilează. O cultură adevărată secondează credinţa. Credinţa mântuieşte, deci înnobilează, pentru că mântuirea înseamnă şi înnobilare, şi la fel şi cultura: aducând în faţă nişte valori deosebite, valorile acelea lucrează pe om spre bine. Însă trebuie să fii selectiv şi să găseşti ceea ce ne poate ajuta.

De pildă, noi avem doi scriitori preoţi: unul este părintele Gala Galaction. Despre el s-a spus (s-a hirotonit pe la 40 de ani) că, într-un fel, a fost preot înainte de a fi uns preot, pentru că a scris ca un preot şi că, de fapt, după aceea a devenit preot. Şi a scris mai departe, frumos şi bine; a scris ziditor de suflet.

La fel, un preot greco-catolic, părintele Ion Agârbiceanu, care iar a scris lucruri foarte frumoase din tinereţea lui şi ca preot; toată viaţa a scris lucruri deosebite, lucruri moralizatoare.

Dar nu numai scriitorii preoţi au scris frumos; şi alţii scriitori şi poeţi au scris frumos. Aşadar, în măsura în care cunoaştem lucruri de valoare, putem să ni le împropriem. Eu sunt un om care iubeşte cultura; pe mine două lucruri m-au ajutat în viaţă: credinţa în Dumnezeu şi cultura, şi pe amândouă le recomand. Nu le recomand separat, adică numai credinţa sau numai cultura, ci le recomand împreună: credinţa în Dumnezeu şi cultura, pentru oamenii care pot fi şi oameni de cultură. Însă trebuie să se evite cultura care nu-i cultură, cultura” mincinos numită astfel, adică o cultură care sapă, care dărâmă. (Arhimandritul Teofil Părăian)

(Duhovnici români în dialog cu tinerii, Editura Bizantină, București, p. 88)

De la același autor

Ultimele din categorie