Să-L urmezi pe Hristos înseamnă să te deschizi conştiinţei Lui

Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Mi-a fost dat să înţeleg această poruncă sub forma unui arbore cosmic, gigantic, a cărui rădăcină este Adam. Eu nu sunt decât o frunzuliţă pe una din ramurile acestui arbore. Dar acest arbore nu-mi este străin; este temelia mea. Îi aparţin. A te ruga pentru lumea întreagă, înseamnă a te ruga pentru acest arbore în totalitatea lui, cu miliardele sale de frunze.

A iubi pe aproapele nostru ca pe noi înşine, a trăi după poruncile lui Hristos ne va conduce în Grădina Ghetsimani, unde Hristos se ruga pentru lumea întreagă.

Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Mi-a fost dat să înţeleg această poruncă sub forma unui arbore cosmic, gigantic, a cărui rădăcină este Adam. Eu nu sunt decât o frunzuliţă pe una din ramurile acestui arbore. Dar acest arbore nu-mi este străin; este temelia mea. Îi aparţin. A te ruga pentru lumea întreagă, înseamnă a te ruga pentru acest arbore în totalitatea lui, cu miliardele sale de frunze.

Să-L urmezi pe Hristos înseamnă să te deschizi conştiinţei Lui, Care poartă în El întreaga lume, arborele în totalitatea sa fără a omite vreo frunză. Dacă vom dobândi această conştiinţă, ne vom ruga pentru toţi ca pentru noi înşine.

Dacă Hristos ia chip în noi, devenim purtători ai lui Dumnezeu şi ai întregii umanităţi, iar eul nostru va fi chipul Absolutului. La dimensiuni reduse, poate deveni, într-adevăr, chipul Absolutului.

(Arhimandritul Sofronie, Din viaţă şi din duh, Editura Pelerinul, Iaşi, 1997, pp. 19-20)

Citește alte articole despre: Dumnezeu, Hristos, conștiința, porunci, cosmic, arbore, frunzulita, purtatori

De la același autor

Ultimele din categorie