De la cădere la pocăința care deschide Cerurile
La miezul nopții, Sfântul Ioan s-a deșteptat și a văzut o rază largă de lumină de la cer până la pământ, căzând în locul unde dormea Taisia. În această lumină cerească, îngerii înălțau sufletul ei, fiindcă tocmai murise, și Ioan a auzit glas: „Domnul a primit pocăința Taisiei. Ea s-a pocăit nu îndelung, dar cu mare râvnă și cu căldură sufletească”.
Să ne amintim de fericita Taisia, care a săvârșit mulțime de fapte bune pentru călugării egipteni, iar apoi a fost târâtă, prin puterea diavolului, pe calea desfrâului. Mult au plâns și s-au rugat pentru ea monahii și, în cele din urmă, ca să o mântuiască, l-au trimis la ea pe un mare nevoitor: Cuviosul Ioan Colov. Lacrimile lui fierbinți și cuvintele lui înflăcărate despre întoarcerea la calea mântuirii au cutremurat-o pe Taisia până într-atât, că aceasta, căzând la picioarele lui, l-a rugat s-o ducă într-o mănăstire de maici pentru pocăință și, lăsând toate și lepădându-se de toate, a mers după Cuviosul Ioan.
Lăsându-se întunericul, au fost nevoiți să înnopteze în pustie. La miezul nopții, Sfântul Ioan s-a deșteptat și a văzut o rază largă de lumină de la cer până la pământ, căzând în locul unde dormea Taisia. În această lumină cerească, îngerii înălțau sufletul ei, fiindcă tocmai murise, și Ioan a auzit glas: „Domnul a primit pocăința Taisiei. Ea s-a pocăit nu îndelung, dar cu mare râvnă și cu căldură sufletească”.
(Sfântul Luca al Crimeei, La porțile Postului Mare, Editura Biserica Ortodoxă, București, 2004, p. 67)
Cum poate omul să biruiască o ispită diavolească?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro