Sfânta Parascheva şi Pilda celor zece fecioare

13 Octombrie 2014 09:27 Arhimandritul Teofil Părăian Mărturii

Fiindcă Sfânta Parascheva a fost o călugăriţă şi fecioară, e rânduit ca la slujba Utreniei să se citească Evanghelia cu cele zece fecioare.

Ceea ce este de observat în chip deosebit este aceea că, în această zi de sărbătorire a Sfintei Parascheva, la slujba de dimineaţă, la Utrenie, se citeşte din Sfânta Evanghelie de la Matei o pildă rostită de Domnul Hristos: „Pilda celor zece fecioare”. În acestă pildă este vorba despre zece fecioare care aşteptau să intre la ospăţul pregătit. 

Dintre acestea, doar cinci - fecioarele înţelepte - au intrat împreună cu Mirele la ospăţul pregătit, iar celelalte cinci - cele nebune - nu au putut intra, pentru că nu au fost pregătite, pentru că nu au avut destul untdelemn pentru candelele lor. Prin untdelemn se înţelege milostenia în general, deoarece, în limba greacă, untdelemnul este prezentat ca un cuvânt care aduce aminte de milostenie.

Deci, fiindcă Sfânta Parascheva a fost o călugăriţă şi fecioară, e rânduit ca la slujba Utreniei să se citească Evanghelia cu cele zece fecioare.

(Arhimandrit Teofil Părăian, Sărbători fericite! Predici la praznice şi sărbători, Editura Agaton, Făgăraş, 2005, p. 144)

De la același autor

Ultimele din categorie