Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Pantelimon de la Schitul Cutlumuș, Athos
În kiriakonul Schitului Cutlumuş, la loc de mare cinste, se află icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. În arhiva schitului se păstrează mai multe mărturii cu privire la minunile săvârşite de Sfântul Pantelimon.
Schitul „Sfântul Pantelimon” al Mănăstirii Cutlumuş se află în Sfântul Munte Athos, pe coasta nordică a văii ce coboară de la Cutlumuş la Iviron. Așezământul a fost ctitorit în anul 1785, pe locul unei chilii mai vechi, de către ieromonahul Haralambie şi a fost recunoscut oficial ca schit prin sigiliul Patriarhului Neofit, în anul 1799.
Ocrotitorul Schitului este Sfântul Pantelimon, în cinstea căruia a fost construit kiriakonul (biserica centrală) schitului, între anii 1782-1790. Aici se află şi icoana făcătoare de minuni a Sfântului Pantelimon (secolul al XVIII-lea), prin care Sfântul Pantelimon a săvârşit şi săvârşeşte multe minuni.
Odată, sfântul a scos apă dintr-o fântână a Schitului, la rugăciunile părinţilor. Apa avea culoarea laptelui, aşa cum era și sângele sfântului, care a curs atunci când i s-a tăiat capul.
Într-un an, pe 27 iulie, în timpul privegherii de Sfântul Pantelimon, părintele Daniel de la chilia „Sfântul Hrisostom”, care avea dureri de cap şi de spate de 20 de ani, a avut o vedenie în care Sfântul Pantelimon i-a arătat că trebuie să îndure crucea şi situaţia bolilor cu răbdare, bucurie şi mulţumire.
Şi Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, după ce i s-au arătat Sfinţii Luchilian şi Pantelimon, a mărturisit despre icoana Sfântului Pantelimon de la Schitul Cutlumuş că seamănă mult cu chipul Sfântului Pantelimon.
Arta iconografică în spațiul rusesc
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro