Ieromonahul Damian Stog – blând și milostiv slujitor al bisericii
A fost hirotonit diacon şi preot la Mănăstirea Antim şi a făcut aici desăvârşită ascultare 20 de ani ca paracliser, preot slujitor şi duhovnic renumit. Era cunoscut tuturor părintele Damian pentru dragostea cu care primea şi odihnea pe fraţi. În aceşti ani a crescut mulţi fii duhovniceşti, învăţându-i pe toţi smerenia şi blândeţea lui Hristos.
Ieromonahul Damian Stog, de la Schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Iordan (1914-1970)
Părintele Damian era de loc din judeţul Soroca. Fiind chemat de Hristos, în anul 1937 s-a făcut călugăr în Mănăstirea Noul Neamţ. Între anii 1940-1943 s-a nevoit în Mănăstirea Căldăruşani, întrecând pe mulţi cu ascultarea şi cu smerenia.
Odată, la slujba Învierii Domnului, a întrebat episcopul:
– Pe cine propuneţi să-l facem preot?
Iar părinţii au răspuns:
– Dar este altul mai bun ca părintele Damian?
Deci a fost hirotonit diacon şi preot la Mănăstirea Antim. Şi a făcut aici desăvârşită ascultare 20 de ani ca paracliser, preot slujitor şi duhovnic renumit. Era cunoscut tuturor părintele Damian, pentru dragostea cu care primea şi odihnea pe fraţi. În aceşti ani a crescut mulţi fii duhovniceşti, învăţându-i pe toţi smerenia şi blândeţea lui Hristos.
În primăvara anului 1970, ieromonahul Damian a fost trimis ca preot şi egumen la Schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul”, de pe malul Iordanului. Deci, plecând cu mare bucurie în Ţara Sfântă, se nevoia acolo aproape de Mormântul Domnului. Iar în vara aceluiaşi an l-a chemat Dumnezeu la veşnica odihnă şi a fost îngropat la biserica lui Zaheu din oraşul Ierihon.
(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, pp. 636-637)
Arhimandritul Visarion Ionescu, iubind dumnezeiește, se îngrijea mai întâi de binele celorlalți
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro