IPS Teofan a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

IPS Teofan a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

În această după-amiază, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană din Iași. În cadrul slujbei arhierești a fost hirotonit un diacon.

Numeroși credincioși s-au rugat în această după-amiază la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan la Catedrala Mitropolitană din Iași.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat ce înseamnă, pentru creștini, viața duhovnicească desăvârșită:

Înțelegem de ce sunt mari Sfinții 40 de Mucenici, precum și toți creștinii adevărați: pentru că au trecut în viață prin mult foc. Focul dragostei, focul smereniei, focul necazurilor. Acestea dau vieții omului un gust aparte, de fapt, gustul cel adevărat, fără de care viața nu este viață, credința nu este credință, rugăciunea nu este rugăciune. Să-i cerem lui Dumnezeu cu stăruință în rugăciune să ne dăruiască putere de a sesiza ceea ce în viața creștină are gust sau nu, adică ceea ce este purtător de sarea jertfei și a focului Duhului Sfânt. Pentru că poate, cel puțin din când în când, să simțim că viața noastră creștină are gust. Noi de prea multe ori stăm la rugăciune, la Liturghie, la citirea celor sfinte și nu simțim bucuria acestor minunate lucruri. Nu o simțim pentru că avem gânduri în altă parte, pentru că nu căutam sarea cea adevărată, împlinind așadar acest cuvânt al Domnului Hristos din Evanghelia după Marcu, că „fiecare om este sărat cu foc precum fiecare jertfă este sărată cu sare. Fiți sare între voi pentru a trăi în pace unii cu alții.”

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, Părintele Mitropolit a oficiat hirotonia întru diacon a tânărului teolog Andrei-Gheorghe Huțanu.

Liturghia Darurilor, specifică Postului Sfintelor Paști, este unită cu Vecernia şi se săvârşeşte de obicei seara, după o ajunare completă a preoților şi credincioșilor.