Soborul Sfinților din Alaska

Soborul Sfinților din Alaska este prăznuit pe 24 septembrie, zi în care au sosit în America Sfinții Gherman și Iuvenalie, împreună cu ceilalți însoțitori ai misiunii Kodiak, de la Mănăstirea Valaam.

Soborul Sfinților din Alaska este prăznuit pe 24 septembrie, zi în care au sosit în America Sfinții Gherman și Iuvenalie, împreună cu ceilalți însoțitori ai misiunii Kodiak, de la Mănăstirea Valaam.

Pe 24 septembrie 1794, după o călătorie de 7327 mile (cea mai lungă călătorie misionară în istoria ortodoxă) și 293 zile, un grup de călugări de la Mănăstirea Valaam a ajuns pe Insula Kodiak din Alaska. Misiunea a fost condusă de Arhimandritul Ioasaf și era alcătuită din ieromonahii Iuvenalie, Macarie și Atanasie; ierodiaconii Nectarie și Ștefan; și călugării Gherman și Ioasaf.

Sfântul Gherman de Alaska (prăznuit pe 13 decembrie), ultimul supraviețuitor al misiunii, a adormit în Domnul pe 13 decembrie 1837.

Primul mucenic de pe pământul american a fost Sfântul Mucenic Iuvenalie, care a fost martirizat de către băștinași în apropierea lacului Iliamna, în anul 1799, devenind astfel primul creștin ortodox care și-a vărsat sângele pentru Hristos în Lumea Nouă. În anul 1816, Sfântul Petru Aleutul a fost martirizat de misionarii spanioli din California, atunci când a refuzat să se convertească la romano-catolicism.

Soborul Sfinților din Alaska este alcătuit din:

Sfântul Gherman de Alaska - prăznuit pe 13 decembrie (ziua mutării sale la Domnul) și 9 august (ziua canonizării sale);

Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, Arhiepiscop de Shanghai și San Francisco - prăznuit pe 2 iulie;

Sfântul Ierarh Inochentie, Mitropolitul Moscovei, luminător al Siberiei şi Americii - prăznuit pe 31 martie (ziua mutării sale la Domnul), pe 5 octombrie (Soborul Sfinților Ierarhi ai Moscovei) şi pe 6 octombrie (ziua canonizării sale);

Sfântul Iuvenalie - prăznuit pe 25 decembrie (Soborul Primilor Sfinți Martiri din America);

Sfântul Ierarh Tihon, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii - prăznuit pe pe 22 februarie (aflarea moaștelor), 7 aprilie (ziua mutării sale la Domnul), 9 octombrie, 5 octombrie (Soborul Sfinților Ierarhi ai Moscovei), 18 noiembrie (alegerea pe Tronul Patriarhal);

Sfântul Petru Aleutul - prăznuit pe 24 septembrie (ziua mutării sale la Domnul) și 25 decembrie (Soborul Primilor Sfinți Martiri din America);

Sfântul Iacob Netsvetov - prăznuit pe 26 iulie;

Sfântul Alexie Toth - prăznuit pe 7 mai;

Sfântul Rafail din Brooklyn - prăznuit pe 27 februarie;

Sfântul Ioan Kochurov - prăznuit pe 31 octombrie;

Sfântul Alexandru Hotovitzky - prăznuit pe 4 decembrie și 7 august.

Ultimele din categorie