Locul moaştelor Sfântului Partenie al Lampsacului

Articole teologice

Locul moaştelor Sfântului Partenie al Lampsacului

Un loc liniştit, în care trăiesc câteva maici, dar care adăposteşte moaştele unui ierarh de mare anvergură teologică din primele secole ale creştinismului, Sfântul Partenie al Lampsacului.

În partea de nord a portului Halkis (Grecia) se află oraşul Psahna, la câţiva kilometri printre dealuri există Mănăstirea Makrimallis, o mănăstire frumoasă de 800 de ani cu multe metocuri. Un loc liniştit, în care trăiesc câteva maici, dar care adăposteşte moaştele unui ierarh de mare anvergură teologică din primele secole ale creştinismului, Sfântul Partenie al Lampsacului.

Sfântul Partenie s-a născut în Melitopolis în Asia Minor spre sfârşitul secolului al treilea. Deşi tatăl său era diacon, familia sa era foarte săracă şi băiatul nu a primit educaţie. Prezenţa sa continuă în Biserică însă şi memoria sa extraordinară i-au deschis puterea de a înţelege slujbele şi Dumnezeieştile Scripturi.

Chiar şi când era tânăr era generos şi dădea banii pe care îi câştiga din pescuit la săraci. La vârsta de 18 ani, a fost umplut de Duhul Sfânt şi a început să săvârşească minuni şi să alunge demoni. Virtuţile sale au ajuns la urechile Episcopului Filip de Melitopolis, care i-a supravegheat educaţia şi apoi l-a hirotonit preot. La puţină vreme după venirea pe tron a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Arhiepiscopul Ahile al Cizicului l-a hirotonit pe Partenie Episcop de Lampsac, o eparhie din Asia Mică. Aceasta se întâmpla în 325, şi după hirotonia întru episcop a trimis o petiţie împăratului pentru a-i permite să dărâme templul păgân din Lampsac şi să construiască o Biserică creştină. Împăratul nu numai că a fost de acord, ci i-a trimis şi fondurile necesare pentru clădirea Bisericii. Într-o zi, o piatră uriaşă care a fost scoasă din templul păgân pentru a fi folosită în altarul creştin, fiind urcată într-o căruţă, aceasta s-a răsturnat şi conducătorul a fost ucis. Înţelegând că aceasta era lucrarea celui viclean, care a fost înfuriat de distrugerea templului, Sfântul Partenie s-a rugat şi lucrătorul a înviat.

Sfântul era cunoscut în toată regiunea ca un mare vindecător de boli fizice şi spirituale, mai ales al celor posedaţi de demon. Unul dintre biografii săi a spus: „Atât de mare era mila lui, atât de mare era iubirea poporului pentru el, încât nu era nimeni în regiune care să nu ştie ce fel de doctor era”. Faima sa ca victorie împotriva puterii diavolului a crescut în ani. Într-o zi, el a izgonit un demon dintr-un om care era stăpânit încă din copilărie. Demonul alungat a început să se târguiască cu sfântul pentru un alt loc de posedare în locul plecării. Sfântul a fost de acord şi a deschis gura sa, spunând demonului: „Intră şi locuieşte în mine”. Demonul a strigat plin de durere: „Cum pot să intru în Casa lui Dumnezeu?” şi a dispărut.

Sfântul Partenie a răposat în pace şi a fost îngropat într-o capelă construită lângă Catedrala din Lampsac. Ziua sa de prăznuire este pe 7 februarie.

Citește despre: