Mănăstirea Makrimallis – Evia, Grecia

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Makrimallis – Evia, Grecia

  • Mănăstirea Makrimallis – Evia, Grecia
   Mănăstirea Maicii Domnului „Makrimallis” / Foto: Pr. Silviu Cluci

   Mănăstirea Maicii Domnului „Makrimallis” / Foto: Pr. Silviu Cluci

  • Intrarea în Mănăstirea Makrimallis – Evia, Grecia
   Intrarea în mănăstire / Foto: Pr. Silviu Cluci

   Intrarea în mănăstire / Foto: Pr. Silviu Cluci

  • Vedere din interiorul bisericii principale
   Vedere din interiorul bisericii principale / Foto: Pr. Silviu Cluci

   Vedere din interiorul bisericii principale / Foto: Pr. Silviu Cluci

Mănăstirea Maicii Domnului „Makrimallis” se află la 7 kilometri, Nord de localitatea Psachna şi în apropierea satului Makrimalli din Insula Evia – Grecia.

În urmă cu 600 de ani, doi ciobani vedeau o lumină în timpul nopții, undeva sus, în zona unde se află astăzi mănăstirea. Urcând acolo, ciobanii au găsit icoana Maicii Domnului cu Pruncul în brațe și au dus-o în satul lor, dar noaptea icoana s-a întors la locul ei. Ciobanii au adus din nou icoana în sat, dar și în noaptea următoare icoana s-a întors în locul unde o găsiseră. La fel s-a întors icoana și a treia oară, astfel că oamenii au hotărât să zidească o bisericuță în locul unde a fost găsită, în care au așezat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Întemeierea mănăstirii

În jurul acestei biserici a fost întemeiată o mănăstire de călugări ce slujeau Maicii Domnului. Deoarece acești monahi purtau părul lung, mănăstirea a primit numele de Makrimallis – „μακριά μαλλιά” înseamnă în limba greacă „părul lung”.

Mănăstirea a cunoscut cea mai mare înflorire pe la jumătatea secolului al XVIII-lea și a adus multe servicii Bisericii și poporului grec prin cele 14 proprietăți ale ei din Insula Evia.

În 1944 a fost distrusă în întregime de către naziști, dar a fost apoi refăcută.

Odoarele mănăstirii

Mănăstirea Makrimallis este cunoscută și vizitată mai ales pentru că adăpostește cea mai mare parte a Capului Sfântului Partenie al Lampsacului, cunoscut pentru vindecările de cancer și alte boli incurabile, precum și pentru izgonirile demonilor. Tot în această mănăstire se află și cinstitul cap al Sfintei Mucenițe Paraschevi și părticele din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul și ale Sfinților Haralambie, Pantelimon, Nichita și alții. De asemenea, în biserica principală este așezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Aceste sfinte moaște, împreună cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, au fost salvate în chip miraculos după ce mănăstirea a fost distrusă în 1944 în timpul ocupației germane.

Indicații pentru pelerini

Pe drumul ce duce și vine dinspre Prokopion, autobuzul oprește la Psahna, aflat cam la 20 de minute de Halkida. Există și autobuze locale din Halkida spre Psahna, care circulă mai des. Din partea de jos a orașului Psahna, luați un taxi sau mergeți pe jos cam 40 de minute până la mănăstire. Mănăstirea este așezată pe un deal, la o altitudine de 280 de metri, într-o regiune de pini.

Mănăstirea are trei hramuri: al Adormirii Maicii Domnului (pe 15 august), al icoanei Maicii Domnului (pe 23 august) și hramul Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului (pe 7 februarie).

Date de contact:

Adresă: Monastery of Panagia Makrimallis, Psachna 344 00, Greece

Telefon: +30 2228 022790

Program: Din noiembrie până în martie, mănăstirea este deschisă între orele 8.00-13.00 și 16.00-19.00, iar din aprilie până în octombrie, în intervalul 8.00-13.00 și 17.00-19.00.

(Foto) Pași de pelerin la Mănăstirea Makrimallis din insula Evia

(Foto) Acasă la Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului – Mănăstirea Makrimallis din Grecia

(Video) Mănăstirea Makrimallis din Evia, Grecia