Mănăstirea Makrimallis – Evvia, Grecia

Mănăstirea Maicii Domnului „Makrimallis” se află la 7 kilometri, Nord de localitatea Psachna şi în apropierea satului Makrimalli din Insula Evvia – Grecia.

În urmă cu 600 de ani, doi ciobani vedeau o lumină în timpul nopţii, undeva sus, în zona unde se află astăzi mănăstirea. Urcând acolo, ciobanii au găsit icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe şi au dus-o în satul lor, dar noaptea icoana s-a întors la locul ei. Ciobanii au adus din nou icoana în sat, dar şi în noaptea următoare icoana s-a întors în locul unde o găsiseră. La fel s-a întors icoana şi a treia oară, astfel că oamenii au hotărât să zidească o bisericuţă în locul unde a fost găsită, în care au aşezat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Întemeierea mănăstirii

În jurul acestei biserici a fost întemeiată o mănăstire de călugări ce slujeau Maicii Domnului. Deoarece aceşti monahi purtau părul lung, mănăstirea a primit numele de Makrimallis – „μακριά μαλλιά” înseamnă în limba greacă „părul lung”.

Mănăstirea a cunoscut cea mai mare înflorire pe la jumătatea secolului al XVIII-lea şi a adus multe servicii Bisericii şi poporului grec prin cele 14 proprietăţi ale ei din Insula Evvia.

În 1944 a fost distrusă în întregime de către nazişti, dar a fost apoi refăcută.

Odoarele mănăstirii

Mănăstirea Makrimallis este cunoscută şi vizitată mai ales pentru că adăposteşte cea mai mare parte a Capului Sfântului Partenie al Lampsacului, cunoscut pentru vindecările de cancer şi alte boli incurabile, precum şi pentru izgonirile demonilor. Tot în această mănăstire se află şi cinstitul cap al Sfintei Muceniţe Paraschevi şi părticele din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Haralambie, Pantelimon, Nichita şi alţii. De asemenea, în biserica principală este aşezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Aceste sfinte moaşte, împreună cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, au fost salvate în chip miraculos după ce mănăstirea a fost distrusă în 1944 în timpul ocupaţiei germane.

Indicaţii pentru pelerini

Pe drumul ce duce şi vine dinspre Prokopion, autobuzul opreşte la Psahna, aflat cam la 20 de minute de Halkidi. Există şi autobuze locale din Halkidi spre Psahna, care circulă mai des. Din partea de jos a oraşului Psahna, luaţi un taxi sau mergeţi pe jos cam 40 de minute până la mănăstire. Mănăstirea este aşezată pe un deal, la o altitudine de 280 de metri, într-o regiune de pini.

Mănăstirea are trei hramuri: al Adormirii Maicii Domnului (pe 15 august), al icoanei Maicii Domnului (pe 23 august) şi hramul Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului (pe 7 februarie).

Date de contact:

Adresă: Monastery of Panagia Makrimallis, Psachna 344 00, Greece

Telefon: +30 2228 022790

Program: Din noiembrie până în martie, mănăstirea este deschisă între orele 8.00-13.00 și 16.00-19.00, iar din aprilie până în octombrie, în intervalul 8.00-13.00 și 17.00-19.00.

(Foto) Acasă la Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului – Mănăstirea Makrimallis din Grecia

(Video) Mănăstirea Makrimallis din Evvia, Grecia

De la același autor

Ultimele din categorie