Ieromonahul Dionisie din Furna a fost un important iconograf ortodox grec al secolului al XVIII-lea, cunoscut astăzi nu atât pentru lucrările sale artistice, cât mai ales pentru cartea sa, Erminia picturii bizantine.
Cuviosul Dionisie s-a născut în jurul anului 1670, ca fiu al lui Panagiotos Chalkia, preot în satul Furna, situat în Grecia centrală. Rămas orfan de mic, Dionisie a mers la Istanbul la vârsta de 12 ani, pentru a-şi completa studiile. La 16 ani a mers în Muntele Athos, unde a învăţat meşteşugul picturii mai mult de unul singur, după lucrările renumitului Manoil Panselinos.
În această perioadă, în Kareia, Cuviosul Dionisie şi-a construit o chilie cu un paraclis închinat Sfântului Ioan Botezătorul, pe care el însuşi l-a pictat.
Între anii 1721-1728, s-a întors în Furna pentru a picta biserica satului, cu hramul Schimbarea la Faţă a Domnului. Apoi, părintele Dionisie s-a întors în Athos şi şi-a restaurat chilia în anul 1731. Însă nu rămâne aici pentru multă vreme.
Din anul 1734 a revenit în satul natal, cu gândul de a întemeia aici o şcoală de pictură bisericească. În anul 1739 se întoarce la chilia sa din Athos, iar în 1740 merge la Istanbul pentru a discuta cu Patriarhul Ecumenic Serafim. În anul 1741 Dionisie se stabileşte definitiv la Furna, unde trece la Domnul în 1745/1746, fiind înmormântat în sat.
Istoricii consideră că Dionisie a realizat Erminia picturii bizantine în timpul celei de-a doua șederi la Sfântul Munte Athos, adică în anii 1730-1734.
Chilia „Sfântul Ioan Botezătorul” a Cuviosului Dionisie din Furna se găseşte pe una dintre străzile înguste din Kareia, la răsărit de Protaton, în imediata apropiere a metocului Mănăstirii Xenofont. Chilia aparţine Mănăstirii Cutlumuş şi a fost restaurată recent.
Din anul 1982, stareţ al chiliei este părintele Anastasie. Originar din Constantinopol, părintele Anastasie a fost tuns monah la Mănăstirea Cutlumuș în anul 1977. Continuând tradiția istorică a chilie, părintele Anastasie pictează, scrie și cultivă grădina chiliei. A avut expoziţii în Grecia la Tesalonic, Larissa, Veria, Volos, Agia, Atena, dar și peste hotare, la Constantinopol, Moscova, Helsinki și Granada. De asemenea a publicat patru albume cu lucrările sale.

Despre Pr. Silviu Cluci
Părintele Silviu Cluci este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (licență și masterat, 2011). ...