Chilia „Sfântul Nicolae”, Lacu – Așezăminte româneşti din Muntele Athos

În imediata apropiere a kiriakonului Schitului „Sfântul Dimitrie” Lacu se aflată Chilia „Sfântul Ierarh Nicolae”, înconjurată de o minunată livadă de măslini şi pomi fructiferi.

Aceasta este cea mai veche aşezare monahală din Schitul Lacu. Drept mărturie pentru vechimea chiliei, stă o inscripţie de pe zidul bisericii, de la anul 1606, cu următorul text în limba slavonă: „Pomeneşte, Doamne, pe ctitorul Ioan ieromonahul şi părinţii lui 1606”. În acea perioadă, schitul era locuit de monahi sârbi.

Începând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, odată cu venirea monahului Daniil de la Mănăstirea Neamț, chilia este locuită de monahi români.

Dintr-o scrisoare din data de 15 martie 1922, adresată Preasfințitului Visarion Puiu al Argeșului, aflăm că la acea vreme stareț al chiliei era monahul Eftimie Movilă. Din cauza unui conflict cu mânăstirea chiriarhică Sfântul Pavel, starețul Eftimie se hotărâse împreună cu ucenicii să se retragă într-un schit din Basarabia.

Din a doua parte a anilor 1970, stareț al chiliei este părintele Rafail Popescu. După anul 1989, în jurul părintelui s-a adunat o mică obște se ocupă cu apicultura, împletirea de metanii si cruciulițe și producerea de tămâie.

(Foto) Schitul Sfântul Dimitrie - Lacu, Athos

De la același autor

Ultimele din categorie