Lupta cu kilogramele în plus în viața de familie
Ca medic, vă propun patru „Nu”. Trebuie să nu mâncaţi mult, să nu mâncaţi gras, să nu mâncaţi dulce, să nu mâncaţi târziu. Mâncaţi dintr-o farfurie mică şi mulţumiţi-vă cu o atare porţie. La masă să nu vă aşezaţi în stare de stres. Prin asta nu facem decât să acumulăm o „mare” de calorii de prisos, şi nu vom face decât să vătămăm organismul. Trebuie să vă schimbaţi modul de viaţă, să vă normalizaţi metabolismul.
De mulți ani Galina nu mai știa ce este liniștea sufletească – în cap îi intrase gândul: „Cum să slăbesc?” Acum, informație pe tema asta e din belșug. Ce nu ni se propune! Rețete, diete, pastile, cercei miraculoși și așa mai departe. Ajungând într-o „fundătură”, Galina a înțeles că problema ei nu mai e în stomac, ci în cap. A cerut sfatul psihologului. Iată, în mare, discuția dintre noi:
„Problema nu e de informație. Sunteți informată, știți foarte bine totul. Există ceva ce precumpănește asupra tutror strădaniilor dumneavoastră. Punctul unu. Dacă am înțeles bine, la dumneavostră acasă totul se învârte în jurul bucătăriei și televizorului. Este minunat că aveți un soț care vă iubește. Îl așteptați cu nerăbdare să vină de la muncă. Bineînțeles, câte se adună în timpul zilei, câte aveți să-i spuneți! Și toate acestea la masă, în bucătărie, la o cină târzie și copioasă. Și tot așa în fiecare zi. Pe urmă, discutați îndelung la o ceașcă de ceai, în fața televizorului, continuând să acumulați kilograme.
Punctul doi. În ochii dumneavostră citesc binecunoscutul cuvânt „depresie”. Eu nu sunt decât psiholog și, din păcate, nu pot să vă ajut să vă luați un apartament, ca să nu mai stați în chirie, dar mă voi strădui să vă dau nădejde. Vă propun să ieșiți din „coridorul” strâmt: „Apartamentul propriu egal fericire, lipsa apartamentului egal nefericire.” Paate că nu vă voi aduce la cunoștință vreo mare noutate dacă voi spune că fericirea nu depinde (sau depinde foarte puțin) de condițiile exterioare. fericirea înseamnă credință, nădejde și dragoste. Fericirea înseamnă pace în suflet și conștiință liniștită. Fericirea înseamnă să fii cu Hristos. (...)
Hai să nu ne punem singuri într-o situație fără ieșire. Viața se desfășoară chiar acum, nu va începe după ce o să aveți propriul apartament. Să ne rugăm lui Dumnezeu și să facem ceea ce ține de noi, nu trebuie să deznădăjduim. uneori ne ducem departe de tot cu gândul, dar nu știm ce aduce ziua de mâine. Domnul nu ne va lăsa să suferim mai mult decât ne țin puterile. (...)
În loc să staţi în faţa televizorului, mergeţi să vă plimbaţi împreună cu soţul dumneavoastră, după care rugaţi-vă împreună. Veţi simţi deosebirea de stare sufletească şi veţi înţelege că televizorul nu-i o comoară.
Ca medic, vă propun patru „Nu”. Trebuie să nu mâncaţi mult, să nu mâncaţi gras, să nu mâncaţi dulce, să nu mâncaţi târziu.
Mâncaţi dintr-o farfurie mică şi mulţumiţi-vă cu o atare porţie. La masă să nu vă aşezaţi în stare de stres. Prin asta nu facem decât să acumulăm o „mare” de calorii de prisos, şi nu vom face decât să vătămăm organismul. Urmăriţi activitatea intestinală, luptaţi-vă cu constipația, dacă este cazul.
Un moment foarte important: să nu luaţi niciun fel de tablete pentru slăbit! Şi să nu căutati să slăbiţi rapid. Trebuie să vă schimbaţi modul de viaţă, să vă normalizaţi metabolismul. Pe scurt, trebuie neapărat să creaţi condiţii în care greutatea să rămână în limitele normalului, în toate este nevoie de consecvenţă, este nevoie să faceţi lucrurile pas cu pas, să ţineţi calea de mijloc.
Cu privire la diferitele diete, care sunt foarte numeroase, pot să spun următoarele: fiţi cu multă băgare de seamă şi foarte prudentă. Cel mai bine este să ţineţi posturile rânduite de Biserică. Postul este doctorie şi pentru suflet, şi pentru trup. Postind pentru Hristos, primim de la El întărirea harică a puterilor şi a sănătăţii noastre, deprindem moderaţia şi înfrânarea. Este important de ştiut acest lucru.
Încă ceva. Mi-aţi spus, la un moment dat, că acum doi ani mergeaţi împreună cu soţul dumneavoastră într-un club de fitness. Vă recomand insistent să reveniţi la obiceiul acesta.
Căliţi-vă voinţa, mişcaţi-vă mai mult, plimbaţi-vă şi totul o să vă iasă. Dumnezeu să vă dea sănătate şi echilibru sufletesc!”
(Dr. Dimitri Avdeev, Ioana Besedina, Femeia și problemele ei: perspectiva psihiatrului ortodox, traducere din limba rusă de Eugeniu Rigoti și Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, p. 91-92)
Sedentarismul și efectele sale asupra sănătății – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro