Mănăstirea Schimbării la Față a Domnului – Terrasson, Franţa

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Schimbării la Față a Domnului – Terrasson, Franţa

    • Mănăstirea Schimbării la Față a Domnului – Terrasson, Franţa
      Mănăstirea Schimbării la Față a Domnului – Terrasson, Franţa

      Mănăstirea Schimbării la Față a Domnului – Terrasson, Franţa

Mănăstirea Schimbării la Față, prima mănăstire de maici din Europa Occidentală, a fost înființată în anul 1978 de către părintele Elie Ragot la Martel, cu binecuvântarea arhimandritului Emilianos, egumenul de atunci al Mănăstirii Simonos Petras.

Cea dintâi Liturghie și binecuvântarea mănăstirii au fost săvârşite pe 24 iunie 1978, moment ce marchează întemeierea comunității. La începuturi, mănăstirea era situată în Lot à Martel, într-un loc numit «Les Pechs longs».

Mutarea la Terrasson

În 1990, comunitatea s-a stabilit în comuna Terrasson-Lavilledieu, în departamentul Dordogne. Mai întâi, surorile au locuinţă monahală cu bucătărie, trapeză și cinci chilii temporare. În același timp, o stână veche a fost transformată în două mici arhondarice, pentru găzduirea credincioşilor veniţi de departe, care doresc să petreacă noaptea la mănăstire, după ce au participat la serviciile liturgice.

Amenajarea aşezământului

După finalizarea primelor lucrări, comunitatea s-a implicat în construirea unei biserici de lemn, de dimensiuni mai reduse, în mijlocul mănăstirii, ce a fost închinată Sfântului Cuvios Simon Izvorâtorul de Mir, ctitorul Mănăstirii Simonos Petras, și Sfântului Nectarie de Eghina.

După aceasta, s-a trecut la restaurarea unei pivnițe vechi în vederea amenajării unui foarte mic paraclis de iarnă, decorat cu fresce în stilul mozaicurilor Ravenna și închinat Adormirii Maicii Domnului. În anul 2014, obştea de maici dimpreună cu părintele Elie au început construirea unei noi biserici.

Mănăstirea astăzi

Astăzi, obştea mănăstirii numără şase maici, iar stareţă este maica Siluana. Cele șase călugărițe se ocupă şi cu creşterea oilor, printre alte activități agricole, care le permit să-și asigure mijloacele de trai. Este o mănăstire mică, foarte caldă, foarte liniștită, care asigură o prezență luminoasă a Bisericii Ortodoxe într-o regiune a Franței unde aceasta este foarte puțin reprezentată.

Date de contact

Adresă: La Vasserie, 24120 Terrasson-Lavilledieu, Franţa

Telefon: +33 05 53 50 23 94

Fax: +33 05 53 50 23 94

Site: monastere-transfiguration.fr

E-mail: commande@monastere-transfiguration.fr