Mărul, fructul - aliment şi medicament
Mărul este astăzi unul dintre cele mai apreciate fructe, un aliment deosebit de valoros pentru toate vârstele şi un medicament eficient într-o gamă largă de afecţiuni.
O sistematizare a multiplelor acţiuni terapeutice ale mărului relevă marea diversitate a efectelor, directe şi indirecte, în prevenirea şi combaterea diverselor afecţiuni.
Efecte în uz intern
-combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatică, hepatita, calculoza biliară), indigestii, inflamaţii şi infecţii intestinale (colibaciloză), colite de fermentaţie, rectocolită, constipaţie. diaree acută şi cronică, dizenterie;
-previne şi combate asteniile fizice şi intelectuale, stările stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenţa, zona zoster;
-intervine în bolile cardiovasculare, ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, congestie cerebrală, întărirea muşchilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglări în circulaţia periferică, artrite, tromboze, varice;
-combate bronşitele, tusea convulsivă, gripele îndelungate, stările febrile, împrospătează respiraţia;
-scade colesterolul, glicemia şi neutralizează substanţele toxice din sânge;
-are efecte benefice în anemie şi în demineralizarea organismului;
-acţionează benefic în reumatism, artrite, gută, oligurie;
-contribuie la dizolvarea calculilor renali;
-are rol benefic în tulburări de vedere, laringite şi dureri de urechi;
-prezintă un rol central în toate dietele de slăbire prin stimularea arderilor din organism;
-întârzie procesul de îmbătrânire a organismului şi ajută la prevenirea cancerului, prin conţinutul ridicat în antioxidanţi (flavonoide, polifenoli).
Formele de utilizare în terapia medicală :
-fructe proaspete cu consum de 500-1000 g pe zi, repartizate în 5 porţii, prin cure de durată, cu rol în gripe prelungite, catar pulmonar, răceli, tuse, amigdalite, reumatism, gută, litiază urică, insomnii, diaree la copii, astenie şi anemie;
-fructe rase, consumate câte 2-3 pe zi sau amestecate cu nuci, brânză de vaci şi miere de albine, au efecte în litiaze (biliară şi renală) şi astenie; după o cură de 48 ore se mănâncă pesmeţi, pâine prăjită şi brânză de vaci;
-mere coapte (câte 2-3 pe zi) pentru stimularea activităţii creierului prin creşterea conţinutului de fosfor;
-mere coapte şi umplute cu unt (margarină), zahăr şi scorţişoară se servesc calde având efecte în tratarea diabetului infantil, a constipaţiei şi a intestinelor leneşe;
-decoct din fructe proaspete (2-3 mere necurăţate şi tăiate felii) sau din fructe uscate, bine mărunţite (5 linguri fierte 10 minute în 1 litru apă) din care se beau 3-4 căni pe zi cu efecte în afecţiuni intestinale, reglarea digestiei, bronşite, reumatism, fluidizarea sângelui şi stimularea funcţiei creierului;
-infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apă rece) se lasă acoperit timp de 12 ore şi se beau 3 căni pe zi, cu efecte în reumatism, gută, oligurie, catar bronşic, tuse, răceli, amigdalite;
-suc de mere, consumat în doze de 50 ml de 2-3 ori pe zi, în cure de primăvară şi toamnă, sau timp de 2 săptămâni consecutive, cu acţiuni benefice în gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantilă, astenie, anemie şi insuficienţă renală;
-sirop din suc de mere amestecat, în părţi egale, cu zahăr; se fierbe la foc domol până se ajunge la consistenţa siropoasă şi se consumă câte 2 linguri înainte de fiecare masă pentru a combate afecţiunile respiratorii şi litiazele (biliare şi renale);
Utilizarea merelor în alimentaţie:
- datorită conţinutului ridicat în zaharuri uşor asimilabile (fructoză, glucoză, dextroză, zaharoză), polivitamine naturale, săruri minerale şi alte substanţe nutritive, merele trebuie să fie mult utilizate în alimentaţia populaţiei, atât în stare proaspătă cât şi în stare prelucrată şi conservată.
- este unanim recunoscut de toţi nutriţioniştii că mărul este fructul cu cele mai consistente beneficii pentru sănătatea omului, fără a avea limite cantitative. De aceea includerea merelor proaspete în dietele alimentare este o măsură foarte benefică, adoptând chiar un regim nutritiv cu consum exclusiv de mere (1 kg zilnic) ;
- merele se consumă cu coajă unde se găsesc principalele vitamine şi săruri minerale, substanţe care dau un surplus de energie vitalizantă.
- mult utilizate sunt compoturile de mere, fără coajă şi fără sâmburi, cu adausul unui baton (praf) de vanilie, precum şi sucurile de mere cu adaus de zahăr (în părţi egale) din care se consumă câte două linguri înainte de mese, cu efecte laxative şi pectorale, mai ales la copii.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro