Moaştele Sfântului Dionisie din Zakynthos

Racla cu moaştele Sfântului Dionisie se află în katholikonul Mănăstirii Strofadelor din Zakynthos. O mică parte din moaşte se mai păstrează la Mânăstirea Panahrantos din Andros.

Sfântul Dionisie din Zakynthos şi-a dat sufletul în mâinile Domnului pe 17 decembrie 1622, la vârsta de 75 de ani. Ultima sa dorinţă a fost să fie înmormântat în Mănăstirea Strofadelor, unde a fost tuns în monahism.

După 3 ani, rămăşiţele sale au fost dezgropate, iar trupul a fost găsit neputrezit şi răspândind bună mireasmă. Atunci moaştele sale au fost aşezate într-o raclă.

Deşi nu fusese canonizat oficial de Biserică, credincioşii îl cinsteau ca pe un sfânt datorită minunilor săvârşite zilnic. Tocmai datorită numărului mare de minuni, Biserica Ortodoxă a hotărât canonizarea sa în anul 1703, printr-un document semnat de 10 episcopi ai Patriarhiei Ecumenice.

În războiul turco-veneţian din anul 1716, după ce turcii au suferit înfrângerea şi au început să se retragă, o corabie a venit la Mânăstirea Strofadelor, unde se aflau moaştele Sfântului Dionisie, pentru a o jefui. Cu toate că monahii ascunseseră într-o peşteră tezaurul mănăstirii dimpreună cu moaştele sfântului, turcii au descoperit locul. Monahii care au încercat să se opună jafului au fost omorâţi, iar trupurile lor arse. Moaştele Sfântului au fost lăsate acolo, cu excepţia mâinilor care au fost împărţite în 4 părţi de membrii creştini ai echipajului.

Căpitanul vasului, martor la scena împărţirii, a luat sfintele moaşte din mâinile creştinilor, crezând că sunt valoroase; mai târziu, el le-a vândut Episcopului Agatanghel de Chios. Astăzi, o parte din ele se păstrează la Mănăstirea Panahrantos din Andros.

Ulterior, 5 monahi au luat moaştele sfântului şi le-au adus la Zakynthos pe 22 august 1717. Comunitatea creştină a insulei l-a proclamat pe Sfântul Dionisie drept ocrotitorul insulei şi s-a ales ziua de 22 august pentru pomenirea mutării moaştelor sale. Iar din anul 1901, are loc procesiunea cu moaştele Sfântului Dionisie prin oraş.

Astăzi, moaştele Sfântului Dionisie se află în katholikonul Mănăstirii Strofadelor, biserică zidită în anul 1948.

(Foto) Mănăstirea Strofadelor – Zakynthos, Grecia

De la același autor

Ultimele din categorie