Niciodată nu ne încearcă ispita când ne smerim
Totdeauna să ascultați întâiul cuvânt al lui gheronda. În toate problemele, fie duhovnicești, fie administrative, fie orice altceva. Și întotdeauna în orice faceți să puneți și un sfânt care vă va ajuta la aceasta.
Starețul mănăstirii: Se întâmplă uneori din pricina patimilor noastre și din ispită să se nască răceli între noi care se adună și vine un moment când acestea izbucnesc și se dau pe față. Cum putem lupta în așa fel încât să avem desăvârșită dragoste între noi?
Părintele Efrem Katunakiotul: Sfinții Părinți rezolvă problema după cum urmează: Ai tu grădina ta. Ispita a aruncat o piatră. Încearcă tu s-o scoți afară. Nu este greu. Ispita va continua să arunce a doua piatră, a treia, a cincea, a zecea piatră. Încât îi va fi greu lui gheronda și ție după aceea să scoateți afară zece pietre. A trecut un gând, imediat du-te la fratele să-l rezolvați. Fiindcă ceea ce e acum foarte mic, va crește și se va mări. De aceea de la început îndreaptă-l. Să aveți întotdeauna gânduri smerite înlăuntrul vostru: Eu nu sunt vrednic nici la picioarele lui să cad. Sfântul Simeon Noul Teolog zice că, atunci când mergeți să citiți psaltirea sau canonul sau orice altceva să aveți simțirea că toți ceilalți părinți sunt îngeri și să umblați cu multă evlavie. Să puneți metanie cu conștiință, având în vedere că nu sunteți vrednici să trăiți printre acești îngeri. Niciodată nu vă încearcă ispita când vă smeriți. Niciodată să nu spuneți: „Acum o să mă înveți tu pe mine?” Deja ați luat-o pe un drum greșit, călugărul începe cu ascultarea și aceasta duce la smerenie.
Este mare lucru să odihnești sufletul lui Gheronda. Așa Se odihnește și sufletul lui Hristos. Odată l-am contrazis pe gheronda și rezultatul a fost că a fugit Dumnezeu de la mine. Câtă subțirime are gheronda!
Când eram mirean, elev la gimnaziu, într-o zi am avut un concurs la matematică (eram bun elev la matematică). Dimineața am avut un conflict cu tatăl meu. La concurs am rezolvat problema și am aflat rezultatul care era o fracție. Totuși mi-au spus că trebuie să-mi dea un număr exact. De două sau trei ori am încercat, dar mereu îmi dădea fracția 12/3. Însă fiindcă dimineața l-am întristat pe tatăl meu, ceva mă împiedica să mă gândesc că trebuie pur și simplu să simplific fracția. Și închipuiți-vă, eram doar mirean.
Dacă ai un gând, spune-i lui gheronda și ascultă ce îți va spune. Ce îți va spune este de la Dumnezeu. S-ar putea să ți se pară strâmb, diavolul îl va perverti așa fel încât să nu avem lepădare de sine, credință absolută în gheronda. Altminteri, dacă insistăm pe gândul nostru, atunci păcat de cheltuielile pe care le-am făcut ca să venim în Sfântul Munte!
Starețul: Ispita de multe ori consolidează înlăuntrul nostru anumite vederi cu privire la anumite probleme și ni le prezintă astfel încât ni se pare că noi avem dreptate și ceilalți nu au dreptate și ne formăm înlăuntrul nostru convingerea că gheronda și ceilalți părinți ne nedreptățesc. Cum putem scoate asemenea stări înverșunate dinlăuntrul nostru?
Părintele Efrem: S-a împuținat credința, lepădarea de sine, dragostea față de gheronda. De aceea și suntem aruncați în acest război. Când însă credem că gheronda este gura lui Hristos, atunci nu mai punem la îndoială nimic. Altminteri ne vor veni gânduri că gheronda nu a lucrat cu discernământ și celelalte. Dar dacă vedeți greșeli la gheronda să știți că voi sunteți vinovați. Fiindcă s-a împuținat credința voastră în el. Dacă ți s-ar arăta Preasfânta și ți-ar spune ceva, oare îi vei spune: „nu, Preacurată, nu este așa”. Bineînțeles că nu. Același lucru și cu gheronda.
Îmi veți spune: Cum să dobândesc credință și lepădare de sine în gheronda al nostru? Acest lucru cere să ne silim pe noi înșine. Cere să cultivăm un asemenea cuget cu privire la gheronda: „Eu am venit aici ca să mă mântuiesc prin rugăciunile Sfântului meu gheronda. Când Gheronda va înceta să se roage pentru mine, sunt în osândă. Rugăciunea lui gheronda mă va mântui. Astfel, cu asemenea gânduri te întemeiezi pe temelii bune. Pe stâncă. Dacă totuși te împuținezi cu sufletul înaintea lui gheronda, zicând că gheronda este așa sau altfel nu ești în ordine. De aceea totdeauna să ascultați întâiul cuvânt al lui gheronda. În toate celelalte probleme, fie duhovnicești, fie administrative, fie orice altceva. Și întotdeauna în orice faceți să puneți și un sfânt care vă va ajuta la aceasta.
Totuși atenție! Nu mai întâi sfântul și după aceea pe gheronda. Întotdeauna mai întâi gheronda. Când nu faci ascultare, nici sfântul nu te ajută. Spune întotdeauna mai întâi: „pentru rugăciunile lui gheronda meu”. Du-te la Tesalonic și oriunde, nu te teme. Gătești? „Pentru rugăciunile lui gheronda al meu”. Și oriunde te duci, să faci la fel. Știți ce putere are aceasta? Cu timpul vei înțelege câtă putere are chemarea rugăciunii lui gheronda. Gheronda are putere și în cealaltă viață. Se poate ca de aici să se mântuiască un suflet care nu a viețuit bine și cu privire la care gheronda are îndoieli că s-a osândit sufletul lui.
Liniște și iubire
5 îndemnuri ale Sfântului Antonie cel Mare pentru omul de astăzi
Traducere și adaptare:Sursa:http://www.pigizois.net/index2.htmSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro