„Nu e voie” trebuie argumentat și bine gândit

Creşterea copiilor

„Nu e voie” trebuie argumentat și bine gândit

    • „Nu e voie” trebuie argumentat și bine gândit
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Se poate obţine mult fără a spune „nu”.  Interdicţia trebuie să fie argumentată şi bine gândită, iar copilul trebuie să înţeleagă de ce nu se poate. 

De la ce vârstă copilul înţelege cuvintele „nu e voie”? Unii spun: va merge la şcoală şi va înţelege ce este permis şi ce nu.

A interzice anumite lucruri copiilor este necesar, dar nu este neapărat să se folosească cuvintele „nu e voie”. Se poate obţine mult fără a spune „nu”. Interdicţia trebuie să fie argumentată şi bine gândită, iar copilul trebuie să înţeleagă de ce nu se poate. Atmosfera din familie trebuie să fie în aşa fel încât copilul să ştie să se abţină când cineva din familie se odihneşte, sau când a venit cineva în vizită, să ştie să nu se gândească numai la sine sau la dorinţele proprii. Dacă el va deprinde aceste lucruri încă din pruncie, va stopa influenţele patimilor asupra lui. Totodată el va fi ferit de păcat şi nu va permite dezvoltarea viciilor. El va fi învăţat să se abţină în mişcări şi în curiozitate. Toate acestea joacă un rol principal în formarea copilului.

(Pr. Evgheni ŞestunFamilia ortodoxă, Editura Sophia, Bucureşti, 2005, p. 120)