Peștera Cuviosului Iosif Isihastul de la Aghia Anna
Peștera aceasta se află lângă Schitul „Sfânta Ana Mică”, spre mare, într-un loc depărtat şi ascuns de mulţi. Acolo au stat cândva câţiva monahi ruși.
În luna ianuarie a anului 1938, aici s-a stabilit Gheron Iosif dimpreună cu ucenicii săi. Au făcut nişte improvizaţii şi astfel au pregătit locul acela pentru a putea fi locuit. Mai întâi, au zidit o îngrăditură cu o poartă. O jumătate de zi lucrau şi primeau vizitatori, iar după-amiază se linişteau, închizând intrarea.
Apoi au zidit într-o peşteră o biserică mică închinată Cinstitului Înaintemergător, unde puteau săvârşi Liturghie o dată sau de două ori pe săptămână.
După aceasta au zidit o chilie mai mare din lemn, nuiele şi lut, pe care au împărţit-o în trei chiliuţe mici în care stăteau Stareţul Iosif, părintele Arsenie şi preotul - atunci când venea pentru Liturghie. Chiliuţele acestea erau atât de mici, încât cu osteneală se putea descurca în ele un om cu pretenţii limitate.
Au locuit aici până în luna iunie a anului 1951, când părinții s-au mutat la Nea Skiti (Noul Schit), la chilii pustniceşti din zona Turnului.
Astăzi, peștera a devenit loc de pelerinaj pentru cei ce au evlavie la Gheron Iosif.
Paraclisul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Marea Lavră
Schitul „Sfântul Antonie” de la Iezerul-Vâlcea
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro