Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Ruse la Sfintele Locuri – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte

Locuri de pelerinaj

Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Ruse la Sfintele Locuri – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte

Reprezentanța Bisericii Ruse, cu sediul în Ierusalim, a luat ființă în a doua jumătate a secolului XIX, prin fondurile acordate de poporul ortodox.

Pe lângă Patriarhia Ortodoxă din Ierusalim, în ultimul secol au devenit prezente în Țara Sfântă încă două Biserici Ortodoxe surori: Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Română. Reprezentanța Bisericii Ruse, cu sediul în Ierusalim, a luat ființă în a doua jumătate a secolului XIX, prin fondurile acordate de poporul ortodox. Reprezentanța are în componența sa o biserică măreață din piatră, situată în Ierusalimul nou. O adevărată catedrală ortodoxă în capitala Țării Sfinte. În această biserică se slujește zilnic, după programul tipiconal mănăstiresc, iar la sărbători se face slujbă cu sobor, la care iau parte numeroși pelerini creștini. Alături este o clădire administrativă, în care se află sediul Reprezentanței Patriarhiei Ruse. Personalul este format din cinci slujitori: un arhimandrit, trei preoți și un diacon. Reprezentanța mai are câteva biserici la Jaffa, Haifa și Nazaret. De Patriarhia Bisericii Ruse depinde și mănăstirea de călugărițe din satul Ain Karem, locul de naștere al Sfântului Ioan Botezătorul, la circa 10 km spre sud-vest de Ierusalim. Mănăstirea are 50 de călugărițe și doi ieromonahi slujitori.

Biserica Ortodoxă Rusă din Apus are și ea în Țara Sfântă trei mănăstiri, bine organizate: Mănăstirea de călugărițe Eleon de pe Muntele Măslinilor, întemeiată spre sfârșitul secolului trecut, cu 80 de călugărițe, dintre care 6 sunt din România. Mănăstirea de călugărițe Sfânta Maria Magdalena din Grădina Ghetsimani, întemeiată în anul 1935, cu circa 40 de maici și doi duhovnici, cu biserica construită în stil rusesc, de o aleasă eleganță, și Mănăstirea de călugări Sfânta Treime de la Mamvri, situată în marginea orașului Hebron, pe locul unde, după tradiție, S-a arătat Sfânta Treime lui Avraam în chipul celor trei îngeri. Aici se nevoiesc trei călugări bătrâni, sub îndrumarea duhovnicului Ignatie, vestit în toată Țara Sfântă. Toate aceste trei mănăstiri au în jurul lor grădini mari sau livezi cu măslini, portocali și viță-de-vie și mențin o viață duhovnicească deosebită, neîntâlnită la alte mănăstiri. Rușii mai au în Ierusalim și un spital (ospiciu) situat într-o clădire impunătoare, la circa 100 metri depărtare de Mormântul Domnului. Aici se tratau gratuit tot felul de bolnavi. În prezent spitalul nu mai funcționează.

(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirii Sihăstria, 2010, pp. 359-360)

Citește despre: